Sfatul medicului

5 reguli pentru o inima sanatoasa

Publicat: 09 ian. 2019
7

Inima este numita, pe buna dreptate, motorul intregului organism si face lucruri extraordinare, desi nu cantareste mai mult de 200-300 grame. In mod normal, inima pompeaza zilnic de aproape 100.000 de ori, iar sangele din corpul nostru calatoreste 19.000 km, suficient cat sa bati drumul de la Bucuresti la Tokyo si inapoi. Insa pentru a ramane sanatoasa, inima are nevoie de ajutorul nostru.

Recomandari pentru sanatatea inimii: Grasimile din alimentatie sunt cele care cauzeaza cele mai multe dintre bolile de inima. Asa ca un prim pas pentru o inima sanatoasa presupune reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa-numitele „grasimi bune”, vegetale, care au rol important in reducerea nivelului colesterolului rau din sange.

Grasimile saturate, de origine animala, se gasesc in carnea rosie, in produsele lactate grase precum unt, smantana, branza, in produse de patiserie, biscuiti. Consumate in exces, acestea cresc nivelul colesterolului, ceea ce duce la aparitia bolilor de inima. Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate.

Grasimile bune, de origine vegetala, ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Ele se gasesc in peste slab, uleiuri vegetale, margarina tartinabila, alune, fistic, seminte. Aceste alimente sunt bogate in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali cu rol insemnat in pastrarea sanatatii inimii.

Ne putem ajuta inima sa fie sanatoasa facand miscare in fiecare zi. Nu este neaparat nevoie sa mergem la aerobic, sa alergam kilometri prin parc sau sa ridicam greutati. Este suficient ca in fiecare zi sa iesim la o plimbare de 20 – 30 minute, poate sa mergem pe jos de la serviciu spre casa pentru a ne relaxa sau sa alegem scarile in locul liftului. Inima va ramane sanatoasa daca incercam sa eliminam factorii de risc, precum fumatul sau consumul de alcool.

Adauga un comentariu