Boli si tratamente

5 sfaturi care te ajuta sa tii la distanta cancerul de prostata

Publicat: 12 ian. 2011
7

Cercetarile arata ca riscul aparitiei cancerului de prostata creste foarte mult dupa varsta de 50 de ani. Numarul imbolnavirilor variaza pe glob, incindenta acest tip de cancer fiind mai mare in America de Nord si Europai, medie in Africa de Sud si mica in Asia.

Aceste diferente ii determina pe oamenii de stiinta sa creada ca mediul si alimentatia pot avea un rol important in evolutia cancerului de prostata.

Factori de risc
Cativa factori de risc sunt varsta, rasa, naţionalitatea, antecedentele familiare si lipsa activitatii fizice. La barbatii care au o alimentatie bogata in grasimi si un stil de viata sedentar, riscul imbolnavirii de cancer de prostată este mai mare. In cazul barbatilor care au rude ce sufera de cancer de prostata, probabilitatea de a se imbolnavi de aceasta boală este mai mare. „Riscul ca un barbat sa se imbolnaveasca de cancer de prostata este de doua ori mai mare, daca tatal sau sau fratele lui are această boala”, sustin medicii de la Societatea Americana de Oncologie.

Masuri de prevenire
Doi dintre factorii de risc pot fi tinuti sub control: alimentatia si lipsa activitatii fizice. Societatea Americană de Oncologie recomandă:

1. Limitati consumul de alimente bogate in grasimi animale si mariti consumul de vegetale.

2. Consumati cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. Rosiile, strugurii si pepenii verzi sunt bogati in licopene, antioxidanti ce contribuie la prevenirea deteriorarii ADN-ului si la scaderea riscului aparitiei cancerului de prostata.  

3. Din dieta nu trebuie sa lipseasca cerealele si leguminoasele.

4. In cazul cancerului de prostata, plantele medicinale pot ajuta la stagnarea acestuia, dar nu si la vindecarea lui.

5. Control anual, chiar daca nu aveti simptome. Medicii sustin ca tinerea sub observatie a cancerului de prostata poate salva viata bolnavului. Cele mai mari sanse ca tratamentul sa-si faca efectul exista cand cancerul este detectat din timp. Societatea Americana de Oncologie recomanda barbatilor trecuti de 50 de ani sau 45 de ani – in cazul celor ce se afla in categoria cu risc marit, sa faca anual un examen medical.

Teste medicale
Examenul ar trebui sa cuprinda testul antigenului specific prostatic (ASP). Acest antigen este o proteina produsa de celulele prostatei. Nivelul lui creste in cazul bolilor de prostata. De asemenea, examenul cuprinde un tuseu rectal, care poate detecta anomaliile prostate. In cazul in care sunt depistate anomalii  e bine sa se faca o ecografie transrectala, iar medicul trebuie sa hotarasca daca este necesara efectuarea unei biopsii sau nu.

Citeste si:

Prostata si bolile care o afecteaza 

Sangele in sperma, semn de cancer de prostata

Adauga un comentariu