Boli si tratamente

5 simptome mai putin obisnuite ale stresului

Publicat: 20 feb. 2012

Uneori, coplesiti de stres, nu prea intelegem nici noi ce ni se intampla. Iar daca simtim simptome neplacute, incercam sa le amelioram cu o pastila, crezand ca asta este solutia. Iata cateva simptome mai putin obsinuite ale stresului:

1. Greata
Este cunoscut faptul ca stresul provaca o stare de disconfort digestiv si greata. Uneori, ajugem si la voma. Ne intrebam: oare ce am mancat? Ei bine, uneori nu de la mancare se trage raul. Sursa raului este un moment emotiv care ne-a coplesit, o neplacere, o stare de anxietate. 

Solutia este odihna, relaxarea (citesti o carte, privesti un film atractiv) si deconectarea de la alte probleme. Daca ai vomat, trebuie sa bei multaapa, ca sa nu ramana organismul deshidratat. Atentie insa: apa nu se bea toata odata, ca sa reinstaleze voma. Se ia in prize mici si dese.

2. Sangerarea nasului
Si sangerearile din nas pot avea multe cauze, dar aparitia lor in cazul unor socuri emotionale arata ca sunt accentuate o data in plus de starea stresanta. 

Solutiile in acest caz nu difera de cele obisnuite pentru situatia cand „curge sange din nas”. Daca sangele are debit mic, este uneori suficient sa apasam zona nazala intre degetul mare si cel aratator, timp de zece minute. In cazul cand hemoragia continua, sau, mai rau se accentueaza, se impune consultatrea unui cadru medical.

Nu este indicata pozitia culcata, iar o traditie raspandita in multe zone, pretinde ca hemoragia inceteaza stand in pozitie verticala, rezemat de un perete, cu o mana ridicata sus – cea adiacenta partii sangerande.

3. Lacune de memorie
Stresul poate provoca pierderi partiale de memorie. Dintr-o data, observi ca ai uitat ce ai vrut sa faci, unde ai vrut sa te duci, numarul de telefon al celui pe care vrei sa-l suni.

In general, pierderile de memorie datorate starii emotionale sunt trecatoare. Cei mai bun mod de a-ti improspata memoria este un exercitiu mental. Nu te mai gandi la ceea ce ai uitat. Incearca sa-ti amintesti momente din zilele anterioare, sa faci o mica gimnastica a memoriei (cuvinte incrucisate, o problema de matematica), sa asculti o melodie cunoscuta si chiar s-o fredonezi.

4. Slabirea sistemului imunitar
Poate cel mai mare impact al stresului asupra noastra este slabirera sistemului imunitar, prin eliberarea de catecolamine – hormonul care regleaza acest sistem. De asemenea, stresul afecteaza glanda timus, care produce globulele albe din sange, principala arma a organismului de lupta cu infectiile.

Combatem eficient efectul stresului asupra sistemului imunitar prin exercitii fizice. O jumatate de ora de gimnastica sau sport pe zi iti poate revigora sistemul imunitar slabit.

5. Transpiratia excesiva
Oricine transpira in momentele de soc emotional, dar la unii asemenea stare devine boala. Ea se numeste hiperhidroza, manifestandu-se prin exces de transpiratie, indeosebi la palme si picioare. Ce facem?

Specialistii sustin ca solutia transpiratiilor provocate numai de starea de stres consta in exercitii yoga si in meditatie, care rezolva problema excelent. Daca insa intervine hiperhidroza, atunci, ca pentru orice afectiune, trebuie apelat la serviciile medicului de familie. loading...

Adauga un comentariu