Stiri medicale

5 teste care iti pot verifica sanatatea acasa

Publicat: 22 ian. 2011

Sunt simple metode prin care poti sa-ti testezi anumite functii ale organismului, insa nici unul nu are pretentia precizarii unui diagnostic si nu exclude investigatiile profesioniste. Ele pot insa sa traga un semnal de alarma, pentru ca detecteaza unele afectiuni in faza inciepienta. Iata care sunt cele 5 teste care-ti testeaza sanatatea acasa:

1. Testul de glucoza in sange
Poate determina nivelul zaharului din sange si poate da un rezultat in doua minute. Se bazeaza pe colorarea in verde a benzii cufundate in urina, in cazul prezentei glucozei in sange, dar nu da nici o informatie despre nivelul acesteia.

2. Glucometrul
Este folosit tot pentru testarea glicemiei. Indiferent de marca, glucometrul este format dintr-un cititor, lancete (ace minuscule) si benzi de test. Cu ajutorul lancetei se obtine o picatura de sange (de obicei, din deget), care se pune pe banda, apoi in aparatul de citire. Este cu atat mai precis cu cat este mai complex si costa mai mult.

Glucometrul este extrem de util pentru cei care sufera de diabet. La aceasta categorie de bolnavi, testarea glicemiei se realizeaza zilnic si, uneori, de mai multe ori pe zi. De asemenea, este indicat celor care au cazuri de diabet in familie si prezinta un grad ridicat de risc sau care, la un moment dat, prezinta simptomele unui posibil diabet (oboseala, sete excesiva, vedere incetosata).

Atentie: poti detecta un nivel ridicat al glucozei in sange fara sa ai diabet. De aceea, verifica rezultatul analizei printr-un consult medical complet, un control al tensiunii arteriale etc.

3. Testul de ovulatie 
Este o analiza simpla si rapida pentru identificarea hormonului luiteinizant din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei. Este similar ca functionare cu testele de sarcina. Pentru aceasta, se colecteaza urina de dupa-amiaza intr-un vas mic, perfect curat. Se introduce testerul in urina, iar citirea se face dupa trei-zece minute, conform instructiunilor de folosire atasate.

Testul indica zilele (numarul de ore) in care va avea loc ovulatia (perioada de maxima fertilitate) cu o precizie de 99,9%. Te ajuta daca te-ai decis sa ai un copil. De obicei, momentul ovulatiei se afla la mijlocul ciclului menstrual, in ziua a 13-a, pentru un ciclu regulat de 28 de zile. 

O data ce ai aflat-o, programarea sexului in urmatoarele 26 de ore este ceea ce trebuie sa faci pentru a-ti spori sansele de a ramane insarcinata. 

Atentie: testul arata momentul eliberarii hormonului luiteinizant si posibilitatea ovulatiei, nu si certitudinea ei – exista cazuri in care aceasta nu se produce (cand foliculul nu se rupe, iar ovulul nu este eliberat).

4. Testul de sarcina
Detecteaza un anumit hormon prezent in urina doar atunci cand esti gravida. Majoritatea testelor sunt de tip banda, care se introduc in proba de urina si se citesc dupa cateva minute, conform instructiunilor care insotesc orice tester. Dupa ovulatie, oul fecundat se fixeaza in uter intr-o perioada cuprinsa intre cinci si 11 zile. Dupa alte doua zile, organismul incepe sa secrete niveluri detectabile de hormoni de sarcina.

Testul te ajuta sa detectezi prezenta unei sarcini extrem de timpuriu: chiar in jurul perioadei in care ti-a intarziat menstruatia, adica dupa cinci-zece zile de la conceptie. 

Atentie: Si cele pot da uneori un rezultat fals, daca sunt folosite prea devreme. Pentru mai multa siguranta, repeta testul la 13-14 zile dupa ovulatie. Verifica pe prospectul testului nivelul de sensibilitate a acestuia.

5. Tensiometrul
Aparatele moderne de masurare a tensiunii arteriale au la baza un principiu nou, oscilometric. Nu necesita pompa sau stetoscop. Un astfel de aparat este format dintr-un manson de tip bratara, care se monteaza la incheietura mainii sau pe antebrat. 

Cand apesi butonul „Start”, mansonul se umfla si se dezumfla automat.

Monitorul detecteaza nivelul presiunii din artere, pe care o transforma apoi in valori digitale. De obicei, citirea se poate realiza in 30 de secunde. Fiecare aparat este insotit de o brosura, in care sunt specificate valorile normale ale tensiunii arteriale si cateva sfaturi pentru a le mentine. Este rapid si usor de folosit, este dotat cu memorie – retine valorile ultimelor 21-28 de masuratori, fiind foarte bun pentru pacientii cu tensiune oscilanta.

Tensiometrul este foarte util celor cu probleme de tensiune, varstnici sau cu alte afectiuni. O tensiune arteriala ridicata este un factor major de risc pentru atacul cerebral si aparitia bolilor de inima.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit