Boli si tratamente

5 tipuri de pneumoalergeni

Publicat: 23 sept. 2011

Pneumoalergenii sunt alergenii care patrund in organism pe cale inhalatorie, fiind cel mai greu de evitat. Iata cateva tipuri de pneumoalergeni:

1. Polenul
Poate proveni de la pomi, iarba si alte plante. Alergia la polen, numita si „Febra fanului” este o alergie sezoniera si se poate manifesta ca rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. Sezoanele polenice incep primavara devreme (polenul de arbori si arbusti timpurii), de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii (polenul de graminee) sau de vara tarziu pana toamna (polenul de buruieni).

7 plante medicinale impotriva alergiei la polen

 

Polenurile sunt eliberate dimineata devreme, iar dupa amiaza concentratia polenurilor atinge niveluri maxime care scad odata cu depunerea lor la inceputul serii. Sezoanele polenice in Romania sunt:

– februarie – mai: polenul de arbori si arbusti timpurii, in special din familia Betulaceae (alun, arin, mesteacan);
– mai – iulie: polenul de graminee salbatice (firuta, timoftica, paius rosu, golomat, vitelar, ovascior, iarba de gazon, iarba campului etc.) si al polenului gramineelor de cultura (secara, ovaz, orz, grau);
– iulie – septembrie: polenul de buruieni (ambrozie, macris marunt, patlagina ingusta, urzica mare si in special pelinarita sau pelinul negru).

Particulele de polen sunt oprite de mucoasa nazala umeda, de faringe, laringe si trahee, producand simptome ca: stranut, rinoree, prurit nazal, prurit ocular, lacrimare, etc.

8 semne ca suferi de alergie 

2. Epitelii de animale (pisica, caine, soarece, pasari, etc)
In general alergenii sunt reprezentati de proteine care se gasesc in saliva, urina, pe pielea si in blana animalelor. De exemplu alergia la pisica este o reactie alergica la glicoproteina Fel d1 secretata de glandele sebacee ale pisicii, dar poate fi gasita si in saliva si pe blana pisicii.

Reactia alergica se poate caracteriza prin tuse, stranut, congestie nazala, lacrimare, constrictie toracica, etc. Alergenii de dimensiuni mici persista in mediu mult timp dupa ce animalul a fost indepartat (saptamani – luni). La caine alergenul principal este proteina Can f 1, care se gaseste in blana, saliva, pe pielea si in urina cainelui.

3. Acarieni
Alergia la acarieni este considerata cea mai comuna cauza de astm si simptomatologie alergica din lume. Exista doua specii de acarieni: dermatophagoides pteronissinus si farinae. Acarienii pot trai de obicei in orice mediu, cu exceptia zonelor de inalta altitudine unde nu se pot inmulti. O conditie favorizanta cresterii este umiditatea. Ii putem gasi in saltele, covoare, biblioteci, paturi, draperii, etc. 

Una dintre cele mai importante proteine responsabile de reactia alergica este Der P1, o proteaza digestiva care se gaseste in excrementele acarianului. Chitina acarianului este de asemenea o componenta alergica.

4. Gandacii de bucatarie
Reactia alergica la aceste insecte este data de excrementele, saliva si componente ale corpului acestora. De asemenea astmul la copii poate fi indus prin expunerea la alergenii gandacilor de bucatarie.

5. Mucegaiuri
Mucegaiul este un organism care se gaseste atat in afara cat si in interiorul locuintei, se hraneste cu materie animala si vegetala si anume lemn, hartie, alimente, pamantul din ghivece, etc. Mucegaiul creste rapid in spatiile umede si intunecoase, pivnite, subsoluri, bai. Reactia alergica apare la contactul cu sporii din aer si se caracterizeaza prin wheezing, congestie nazala, rinoree, rash, prurit ocular si lacrimare, etc.

Cum iti afecteaza sanatatea mucegaiul 

Mucegaiurile care produc alergii elibereaza doua tipuri de spori:

– spori uscati: care sunt eliberati ziua, cand vremea este uscata si cu vant;
– spori umezi: care sunt eliberati predominent noaptea, pe vreme cu umiditate crescuta, ceata sau roua.

Mucegaiurile pot cauza o reactie imuna severa ca rezultat al colonizarii in plamani si sinusuri. Ele sunt binecunoscute ca si cauzatoare de boli alergice si astm alergic. loading...

Adauga un comentariu