Boli si tratamente

5 tulburari de somn frecvente

Publicat: 30 ian. 2012

Problemele de somn sunt destul de frecvente in vremurile noastre. Multe fenomene ciudate se petrec intre starile de trezie si somn, desi pana cu ceva timp in urma se credea ca acestea au loc numai in timpul uneia dintre ele. Unele sunt normale, aparand fie in timpul somnul REM (Rapid Eye Movement – stare in care se formeaza de obicei visele), fie in timpul somnului non-REM. 

Iata cateva tulburari de somn frecvente, potrivit Huffington Post:

1. Paralizia in somn
Daca ti s-a intamplat vreodata sa nu poti sa te misti cu putin timp inainte de a adormi complet sau la putin timp dupa ce te-ai trezit, simtindu-te ca si cum ai fi inlemnit, atunci cel mai probabil ai experimentat paralizia in somn. Tulburarea apare mai des in secundele sau minutele de dupa prima trezire decat in timpul noptii. 

Atunci cand oamenii sunt in timpul somnului REM muschii sunt ca si paralizati, astfel ca nu se misca in timpul viselor, insa, in cazul paraliziei in somn, o parte din creier se trezeste mai devreme decat restul, facand sa fie simtita starea de trezie, desi muschii sunt inca imobili. Tulburarea nu este periculoasa, dar, pentru a reduce episoadele in care apare, cei in cauza pot incerca sa atenueze stresulsi sa aiba un program sanatos de somn. 

2. Tulburarea comportamentala de somn REM 
Aceasta este opusa paraliziei in somn si apare cand creierul este in timpul somnului REM, dar muschii reactioneaza la stimulii din vise. Cei care au parte de aceasta tulburare vorbesc in somn, tipa, lovesc, se ridica in sezut, sar din pat, apuca ce gasesc in jur. O forma acuta a acestei tulburari poate sa apara in timpul renuntarii la alcool sau la medicamentele sedativ-hipnotice. 

Fara tratament, aceasta se poate inrautati si poate deveni periculoasa, mai ales daca persoana in cauza este violenta. Medicamentele speciale pentru tulburarea comportamentala de somn REM relaxeaza insa muschii in timpul somnului, astfel ca nu mai au activitate. Tulburarea a fost legata si de boli neurodegenerative, precum maladia Parkinson si atrofia multisistemica, si se pare ca apare cu cativa ani inaintea acestor afectiuni. 

3. Mersul si vorbitul in somn
Aceste doua tulburari apar atunci cand anumite parti din creier sunt treze, iar restul adormite. Ele se produc in timpul somnului non-REM, iar persoanele in cauza fac activitati de rutina – se duc la baie, vorbesc sau merg la bucatarie ca sa manance ceva, cauza acestor comportamente nefiind inca limpede. Medicii ii sfatuiesc pe parintii care au copii cu astfel de probleme sa puna sisteme de siguranta suplimentare la usi si ferestre. 

4. Udarea patului in timpul noptii
Enurezisul este urinarea involuntara, ziua sau noaptea, la copiii care au peste 5 sau 6 ani. O posibila cauza ar putea fi o intarziere in maturizarea organismului, adica acesta nu este suficient de matur pentru a controla vezica urinara in timpul noptii. De asemenea, unora dintre copii le ia mai mult timp sa se trezeasca din somn atunci cand simt ca vezica este plina. 

Multi dintre ei scapa de tulburare pe masura ce cresc, fara a fi nevoie de interventie, dar exista cercetari care sugereaza ca enurezisul are un impact asupra stimei de sine si ca poate avea consecinte din punct de vedere social, fiind astfel de preferat o consultatie medicala. 

5. Terorile nocturne
Cunoscute si ca terorile somnului, acestea apar mai des la copii si nu trebuie confundate cu cosmarurile. Un astfel de episod se manifesta in timpul somnului, iar copilul este de obicei foarte suparat, plange, tipa si nu pare ca recunoaste parintele atunci cand acesta intra in contact cu el. Terorile nocturne pot dura intre 2 si 20 de minute, sau chiar mai mult, si ii pot speria pe parinti, dar se pare ca nu sunt totusi daunatoare copiilor. 

Copiii nu isi amintesc a doua zi vreun detaliu legat de aceste tulburari, iar cel mai bun lucru pe care il pot face parintii este sa nu ii trezeasca. Daca ii trezesc pot inrautati lucrurile, avand in vedere ca acestia nu ii recunosc in acele momente. loading...

Adauga un comentariu