Sport

500.000 de dolari pentru locul in prima divizie

Publicat: 16 iun. 1999

•Primul efect al propunerii venite de la Onesti s-a inregistrat ieri, la Primarie, unde a avut o intilnire cu scintei •Romeo Olteanu si Vasile Drutca au oferit un spectacol gratuit pe seama fotbalului iesean •Vasile Drutca, presedintele clubului Poli Iasi este considerata „cea mai neserioasa persoana” •Primarul a lansat o noua aberatie: el a propus jucatorilor sa infiinteze o societate

O sursa demna de incredere demna din conducerea FCM Poli a divulgat ieri suma ceruta de presedintele FC Onesti, Nicolae Puiu, pentru titlul de divizionara A: 500.000 de dolari.
In acest context, a aparut pe tapet un varsamint de 250.000 – 300.000 de dolari pe care ar trebui sa-l primeasca Poli in urma unui transfer al lui Pancu in strainatate (25% din ce incaseaza Rapid).
Primul efect al propunerii lui nea Puiu si al banilor care ar trebui sa intre in contul echipei din Dealul Copoului au fost o mica revolta a fotbalistilor, desfasurata la Primarie.
Problemele financiare si neintelegerile dintre Vasile Drutca, presedintele clubului, si Romeo Olteanu, managerul societatii SC Iasi XXI, au explodat ieri. In cadrul unei intruniri, la care au participat toti responsabilii clubului, reprezentantul TGH Investiment, Gheorghe Plesu, a solicitat primarului Constantin Simirad concesionarea stadionului. Cererea a fost facuta in numele a 5 societati – TGH Investment, Polirom, Fundatia „Petre Andrei”, Radix si Prodalex – care si-au exprimat dorinta de a transforma Clubul Poli Iasi in societate pe actiuni. Concesionarea terenului (in vederea recuperararii investitiilor intr-un timp rezonabil) a reprezentat conditia pentru infiintarea acestei societati. Propunerile avansate de Plesu au fost insa respinse de primar si de reprezentatii SC
Iasi XXI, fara drept de apel, Simirad mentionind ca ii este „frica sa puna cineva mina pe un asemenea patrimoniu si apoi Primaria sa plateasca chirie pe teren”.

Romeo Olteanu s-a duelat cu Vasile Drutca „pe bani”

O alta problema discutata ieri a fost cine va conduce clubul iesean. Nimeni nu pare a dori sa-si asume responsabilitatile; clubul are datorii de circa 800 de milioane de lei, iar jucatorii au primele de joc neplatite (525 USD pentru fiecare jucator titular la care se adauga contractele). Acestea, precum si dificultatile financiare cu care se confrunta FCM Poli Iasi au constituit subiectele duelului dintre Romeo Olteanu si Vasile Drutca. La ora actuala, datoriile clubului se cifreaza la 800 milioane lei. Pentru ca in ultimele 3 luni nu au fost bani, cheltuielile jucatorilor au fost suportate de presedintele clubului Vasile Drutca. Pentru fotbalistul Juncan, ultima achizitie din lotul iesean, Drutca a imprumutat 75 milioane lei. Referitor la aceasta achizitie si la cheltuielile facute de presedinte – 33 milioane lei, reprezentind contravaloarea benzinei „arse” de Drutca cu masina personala, managerul societatii Iasi XXI a afirmat ca „cea mai neserioasa persoana din club este Vasile Drutca” si de aceea a cerut demisia acestuia. „In conditiile in care SC Iasi XXI vireaza 90-100 milioane pe luna, domnul Drutca n-a avut bani de prime, dar l-a pierdut pe Manole pentru 25 milioane, aducindu-l pe Corjan pentru 75 milioane si decontindu-si de la club 33 milioane pentru benzina in trei luni. S-a ajuns in acest moment ca clubul sa aiba datorii de 800 milioane de lei”, a declarat Olteanu.
In plus, schema organizatorica a clubului a fost considerata exagerata: la 24 de jucatori exista 30 de functionari.
Societatea Iasi XXI, la care Primaria este actionar, si taxa perceputa pentru fotbal sint singurele surse de finantare ale clubului si se cifreaza la 150 milioane lei lunar. Necesarul cheltuielilor este estimat la 200 milioane lei. Intrucit disputa dintre ce doi a luat amploarea unui scandal de mahala si pentru ca soarta clubului a fost lasata de izbeliste, primarul Simirad a propus jucatorilor, prezenti la discutie, infiintarea unei societati formata din fotbalisti. Pentru ca „Poli este un club non-profit din care au profitat alte persoane”, primarul le-a promis salarii de 3-4 milioane lei, precum si suportarea cheltuielilor legate de activitatea societatii din sursele Primariei. Propunerea nu a fost negociata.
Discutiile privind problemele Clubului Poli Iasi au fost aminate pentru joi, 17 iunie.
Razvan COSTI
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu