Scriitori

53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Ce spunea poetul despre Ștefan Luchian

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Ce spunea poetul despre Ștefan Luchian
53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Pe numele sau adevărat Ion N. Theodorescu s-a născut pe 21 mai 1880. La doar 19 ani a intrat la Mănăstirea Cernica unde nu a rezistat decât patru ani, după ce a realizat faptul că viața de călugăr nu este pentru el.

Arghezi a fost mereu atras de activitatea politică, însă acest lucru i-a adus foarte multe probleme. Poetul a fost mereu ingenios și a reușit să scape de răzbunarea diverselor regimuri aflate la putere în România, mai ales de regimul comunist.

53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi

Imediat după începerea Marelui Război, poetul a început să scrie o serie de articole împotrivă taberei politice la conducerea căreia se afla Partidul Național Liberal și grupul de susțînători ai lui Take Ionescu. Aceștia își doreau că Romania să intre în război alaturi de puterile Antantei pentru a obține Transilvania de la Austro-Ungaria.

Tudor Arhezi a fost un susținător al unirii Basarabiei cu Vechiul Regat și a detestat alianța cu Rusia Imperială. A fost închis în perioada 1918-1919 pentru un an de zile la penitenciarul Văcărești, alături de 11 ziariști și scriitori, între care și Ioan Slavici. Scriitorul era acuzat de trădare, pentru că a colaborat cu autoritățile germane de ocupație.

Sub genericul „Bilete de papagal” din ziarul „Informația zilei” Arghezi a publicar în azul 1943 pamfelete cu direcție la regimul Antonescu. Pentru asta a fost cercetat de către politie. După ce la data de 30 septembrie a publicat pamfletul „Baroane”, în care l-a atacat pe ambasadorul german von Kilinger, ziarul a fost imediat confiscat, iar scriitorul închis la București și în lagărul de la Tg. Jiu.

Scriitorul a fost eliberat un an mai tărziu după lovitura de stat de la 23 august 1944.

În perioada 1952 – 1967 poetul a fost reabilitat treptat, la sugestia lui Gheorghe Gheorghiu Dej, distins cu premii și titluri, ales membru al Academiei Române, sărbătorit că poet național la 80 și 85 de ani. S-a bucurat de mari avantaje în regimul comunist, că și Mihail Sadoveanu, colaborând cu autoritățile și scriind poezii sociale pe placul acestora. În 1967, poetul a murit, fiind înmormântat alături de Paraschiva, soția să, în grădina casei din strada Mărțișor, cu funeralii naționale.

Ce spunea poetul despre Ștefan Luchian

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Poetul a fost mereu încântat de opera pictorului românȘtefan Luchian. Iată ce spunea Arghezi despre cel supranumit poetul plastic al florilor.

„… De i se vă încercă vreodată portretul cu cuvinte, biograful simțirii acestui artist neasemănat vă putea începe să-l scrie cu o închinare pentru spiritul lui tolerant, pentru sufletul lui primitor că o casa alba, prieten al tinereții și al talentelor nerecunoscute de burțile verzi și uscate ale artei.

Luchian este, mai mult decât mulți pictori, omul artei sale. Pentru tablourile lui el e ceea ce-s fluturii pentru câmpie, ale căror culori se reproduc pe panza aripilor alba. Daca trupu-i muncit de toate sfintele dureri, nu este de catifea și mătasă, ochii lui Luchian, iluminați de-o flacăra adâncă, poarta-ntr-inșii stofa strălucită a tuturor tablourilor lui.” — Tudor Arghezi.

Adauga un comentariu