Mozaic muzical

57 de ani de la moartea Mariei Tănase. Care a fost ultima dorinţă a artistei – VIDEO

Publicat: 22 iun. 2020
57 de ani de la moartea Mariei Tanase
57 de ani de la moartea Mariei Tanase

Astăzi se împlinesc 57 de ani de la moartea Mariei Tănase. Artista s-a stins din viaţa pe 22 iunie 1963 la Bucureşti. Cântăreaţa a rămas chiar şi după atât timp o emblemă a muzicii româneşti, iar lucruri mai puţin ştiute despre viaţă şi cariera sa ies la iveală.

„Pasărea măiastră” a muzicii româneşti, după cum a fost supranumită de Nicolae Iorga în anul 1938, a avut o poveste de viaţa impresionantă. A avut o copilărie grea şi fost nevoită să renunţe la şcoală în clasa a III-a.

57 de ani de la moartea Mariei Tănase

Un alt aspect interesant este faptul că la doar 15 ani Maria Tănase s-a înscris la concursul Miss România. Din nefericire pentru tânăra Maria, visul i-a fost spulberat atunci că s-a ajuns la proba costumelor de baie. Juriul concursului a considerat că are picioarele prea groase şi astfel nu s-a calificat mai departe.

În anii tinereţii, pe când nu era o artistă atât de cunoscută şi iubita, obişnuia să meargă pe ascuns în cimitire pentru a le asculta pe bocitoare de care se declara fascinată.

La 16 ani a trăit drama care avea să o afecteze pentru tot restul vieţii. Adolescenta fiind, aceasta s-a îndrăgostit de un medic cu care a rămas însărcinată. Acesta a fost cel care a şi ajutat-o să facă avort. Din acel moment Maria Tănase nu a mai putut face copii lucru care i-a marcat tot restul vieţii fiind considerat marele regret al artistei.

Care a fost ultima dorinţă a artistei

Au trecut 57 de ani de la moartea Mariei Tănase , iata cum au fost ultimele zile din viata artistei. A aflat în timpul unui turneu din anul 1963 că suferă de cancer. A refuzat să îşi întrerupă turneul, lucru care i-a alimentat boala, cancerul ajungând la plămâni.

În testament Maria Tănase a cerut ca înmormântarea să nu fie tranformata într-un spectacol de circ. Un alt lucru inedit pe care l-a trecut în testament a fost acela de a nu i se pune în picioare pantofi. Cântăreaţă a fost toată viaţa chinuită de durerile provocate de pantofii pe care îi purta pe scenă.

„După moarte, corpul nescăldat, numai şters cu alcool să fie la dispoziţia medicilor dacă vor considera că este cazul să se folosească de el la autopsie. Una dintre cele două cămăşi albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găseşte la spital şi care se butonează în spate. Pe cap să-mi pună pichetul de colţar alb, iar în picioare ciorapi albi scurţi.

Dacă se va putea şi nu va fi greu aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apă să se facă o fântână şi în loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student şi o studentă cu plata cantinei sau a posibilităţilor de masă şi să nu fie nimeni trist.

Le doresc viaţă lungă şi sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum şi au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea. Îmbrăţişez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelşugată, liniştită, sănătoasă şi în voie bună!”, a scris Maria Tănase în testament.

Adauga un comentariu