Boli si tratamente

6 alimente si bauturi, in afara de sare, care cresc tensiunea arteriala

Publicat: 30 mart. 2021
6 alimente si bauturi in afara de sare care cresc tensiunea arteriala
Ciocolata conține cofeină, care este unul dintre substanțele nutritive nerecomandate persoanelor cu hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială este o boală care poate afecta sănătatea inimii, a rinichilor și chiar a creierului, fără a avea simptome vizibile. Reducerea aportului de sare în alimente ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar ar trebui să știm că sarea adăugată nu este singurul aliment care poate dăuna sănătății noastre. Iată o listă cu 6 alimente care pot provoca tensiune arterială crescută!

6 alimente si bauturi, in afara de sare, care cresc tensiunea arteriala

Ciocolata

Ciocolata conține cofeină, care este unul dintre substanțele nutritive nerecomandate persoanelor cu hipertensiune arterială. Deși nu se poate nega că ciocolata este bună pentru sănătatea inimii, deoarece conține flavonoidele din cacao, potrivit multor studii, dar dacă ciocolata conține o cantitate mică de cacao, înseamnă că există mai mult zahăr, ceea ce nu este bun pentru sănătate. Prin urmare, este întotdeauna mai bine să alegeți ciocolată cu 70% cacao sau mai mult și săracă în grăsimi și zahăr.

Carne roșie

Nu este necesar să eliminați complet carnea roșie din dieta zilnică, deoarece oferă organismului numeroși nutrienți pe lângă cantitatea mare de fier pe care o conține. Dar problema este că are un conținut ridicat de grăsimi saturate care contribuie la tensiunea arterială crescută și afectează negativ formarea de trombocite și cheaguri de sânge. În schimb, carnea de pui și peștele sunt alternative sănătoase.

Bauturi zaharoase

Rezultatele unui studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite și publicat în revista științifică „Hipertensiune arterială”, indică faptul că tensiunea arterială crește treptat odată cu fiecare pachet suplimentar de băuturi zaharoase pe care le consumam zilnic. Deși mecanismul exact din spatele acestei relații este încă necunoscut, oamenii de știință cred că nivelurile ridicate de zahăr din sânge modifică densitatea vaselor de sânge și nivelul de sare din organism.

Muştar

Acest sos nu conține un procent ridicat de calorii, dar este bogat in sodiu, cu un raport de două grame de sodiu la o sută de grame de sos de muștar. În acest caz, îl puteți dilua sau face un sos de casă măcinând semințele de muștar fără a adăuga sare.

Lemn dulce

Problema nu apare la administrarea unor doze mici de lemn dulce, ci la un consum regulat. Dacă aveți tensiune arterială crescută, ingerarea de prea mult lemn dulce poate duce la retenția de sodiu și pierderea de potasiu, ceea ce duce la o exacerbare a tensiunii arteriale crescute.

Cartofi

Dacă aveți tensiune arterială crescută, nu ar trebui să mâncați în exces cartofi. Consumul a patru sau mai multe mese de cartofi prăjiți poate crește riscul de hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal. Principala problemă constă în consumul excesiv de cartofi prăjiți, care conțin mult ulei.

Pe de altă parte, este important să ne amintim că cartofii conțin și potasiu și magneziu, care ajută la controlul tensiunii arteriale dacă sunt incluși în dietă în mod echilibrat.
Adauga un comentariu