Boli si tratamente

6 boli in care apar modificari ale globulelor albe

Publicat: 02 iun. 2011
7

Globulele albe (leucocitele) sunt produse de maduva osoasa si, spre deosebire de globulele rosii, nu au toate acelasi aspect si sunt capabile de miscare. Ele sunt implicate in apararea organismului impotriva bolilor si sunt clasificate in trei grupe principale, insa doua sunt mai importante: granulocitele si limfocitele. Primele actioneaza prin inglobarea intrusilor, de exemplu bacteriile, pe care apoi le digera. Atrase de produsii chimici eliberati de bacterii, ele se deplaseaza pana la locul infectiei si incep sa inglobeze „intrusii”. Limfocitele au rol mai mult de patrulare si reactioneaza mai lent. Producerea anticorpilor este de asemenea rolul limfocitelor.

Globulele albe pot trece usor prin peretele capilarelor si se gasesc din abundenta in diferite tesuturi. Numarul normal al globulelor albe este de 5.000-8.000 de leucocite pe milimetru cub. De forma sferica, au deseori mici prelungiri protoplasmatice numite pseudopode, care le ajuta sa se miste in mediul inconjurator. Diametrul leucocitelor variaza intre 7 si 20 microni. Atunci cand numarul sau calitatea leucocitelor difera de normal, putem vorbi de boala. Iata cateva boli in care apar modificar ale globulelor albe:

1. Leucopenia
Consta in scaderea leucocitelor sub 5.000-8.000 elemente pe milimetru cub si este semnul unor boli cauzate de virusuri, precum si in febra tifoida. Cifrele inregistrate nu scad in aceste cazuri mult sub normal 2.000-4.000 pe mm3, insa in intoxicatiile maduvei oaselor apare o forma foarte grava de leucopenie, denumita agranulocitoza

Spre deosebire de leucopenie, in care numarul global de globule albe este scazut, in agranulocitoza scaderea generala a leucocitelor este insotita de o scadere mare sau disparitia selectiva a granulocitelor (polinucleare), fie din cauza neputintei maduvei de a le produce, fie prin distrugerea lor masiva in circulatie. 

Apar ulceratii necrotice pe mucoase. Boala survine in intoxicatia organismului cu substante chimice (benzen) sau medicamente (pyran, atofan, chinina, fenacetina, penicilina, barbiturice, cloramfenicol), precum si in cazul administrarii unor doze mari de raze Rontgen.

2. Limfocitoza
Se caracterizeaza printr-o crestere a proportiei de limfocite peste 25% (cat reprezinta acestea fata de celelalte globule albe). Acest simptom hematologic este caracteristic anumitor stari de aparare a organismului, limfocitul considerandu-se astazi ca sediul de formare a anticorpilor. 

3. Mononucleoza infectioasa
Este cauzata de un virus si se manifesta prin inflamarea amigdalelor, febra, umflarea ganglionilor si a splinei, cresterea importanta a leucocitelor – in special monocitele. Boala nu este grava. Fiind o boala infectioasa, poate fi prevenita prin masurile generale de profilaxie a contagiunii, in primul rand prin evitarea contactului cu persoanele bolnave.

4. Leucemia mieloida cronica
Se caracterizeaza prin cresterea masiva a leucocitelor -50.000-20.000 pe mm3, predominand elementele granulocitare adulte si tinere. Apare o anemie grava, insotita de hemoragii, prin scaderea numarului de trombocite. In formele avansate se constata ca si alte organe hematopoietice, care in mod normal nu produc granulocite, devin sedii suplimentare de productie a acestor elemente sanguine (splina). Tratamentul leucemiei mieloide cronice ramane inca bazat pe chimioterapie si medicatie simptomatica, avand scopul sa prelungeasca viata bolnavului.

5. Leucemia limfatica cronica
Este localizata pe organele limfatice se manifesta asemanator cu leucemia mieloida, cu deosebirea ca elementele care predomina in formula leucocitara sunt limfocitele.

6. Leucemia acuta
Este cea mai grava forma a leucemiilor, putand evolua mortal in 2-3 saptamani. In circulatia sangvina, globulele albe sunt inlocuite aproape in totalitate de un singur tip de celule tinere, fara functiile pe care le au de obicei globulele albe. Datorita chimioterapiei moderne, leucemia acuta are astazi o perioada de evolutie mai lunga ca in trecut, putandu-se transforma in forma cronica. 

Adauga un comentariu