Medicamente

6 combinatii de medicamente nocive pentru sanatatea ta

Publicat: 21 ian. 2011

Mii de europeni ajung la spital in fiecare an din cauza problemelor medicale aparute in urma combinarii medicamentelor. Vina este uneori a bolnavilor, care se trateaza „dupa ureche”, alteori a medicilor, care prescriu un numar mare de medicamente si nu se gandeste prea mult la modul in care acestea vor interactiona.

De asemenea, sunt situatii in care o persoana este consultata de mai multi specialisti, fiecare ii recomanda un tratament, insa bolnavul nu spune nici unuia de medicamentele prescrise de ceilalti. Combinarea medicamentelor are efecte secundare grave. Iata care sunt cele mai riscante combinatii:

1. Antihipertensivele cu anumite antibiotice

Pot duce la scaderea brusca si masiva a tensiunii arteriale, au anuntat oamenii de stiinta in urma unui studiu. Mai exact, medicamentele periculoase sunt blocantii canalelor de calciu (Norvasc, Plendil, Auronal etc.) si antibioticele precum eritromicina si claritromicina.

2. Statinele cu unele macrolide (un tip de antibiotice)

Statinele, medicamente prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol in sange si  antibioticele de tipul macrolidelor (claritromicina) nu trebuie combinate. In timpul tratamentului cu antibiotic, trebuie incetata administrarea de statine, in caz contrar, exista un risc crescut de a dezvolta grave tulburari musculare, cum este rabdomioliza, ce consta in distrugerea tesutului muschilor striati.

Statinele administrate pentru reglarea colesterolului fac mai mult rau decat bine

3. Aspirina cu anticoagulante

Una dintre combinatiile cu cele mai multe efecte adverse este cea dintre aspirina si medicamentele anticoagulante – medicamente administrate persoanelor cu risc de a suferi de trombembolie (blocarea unui vas de sange prin migrarea unui cheag in circuitul sanguin). Pacientul care ia ambele medicamente risca sa faca o hemoragie interna grava, deoarece ambele tratamente au efect de fluidizare sanguina, ceea ce poate duce la un sange mult prea „apos”.

4. Aspirina cu ipubrofenul 

Daca ati racit trebuie sa va decideti intre ibuprofen (Nurofen, Ibalgin) si aspirina, pentru ca aceste medicamente nu trebuie combinate. In caz contrar creste riscul complicatiilor gastrointestinale precum inflamatiile, sangerarile, ulceratiile si perforatiile stomacale.

De asemenea, ibuprofenul si alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor si al unor medicamente pentru hipertensiune.

Aspirina nu se combina nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea mareste efectul hipoglicemiant al acestora.

5.  Antibioticele si pilula contraceptiva

Anticonceptionalele isi pierd efectul in combinatie cu unele antibiotice, in special tetraciclina si penicilina. Se pare ca antibioticele scad absorbtia pilulei, astfel incat aceasta nu mai ajunge in sange.

Efect asemanator au si tratamentele antifungice. Daca te tratezi pentru o infectie bacteriana sau fungica e bine sa folosesti inca o metoda contraceptiva.

Anticonceptionalele pot da efecte nedorite si daca sunt combinate cu medicamente pentru depresie, diabet, anxietate sau convulsii.

6. Paracetamolul cu siropul de tuse

Paracetamolul trebuie luat rar pentru ca are efecte hepato-toxice. In cazul copiilor, paracetamolul nu se combina cu siropuri de tuse ce contin etanol, pentru ca o doza de alcool, chiar si una mica,  in combinatie cu paracetamolul, poate afecta ficatul.

Alte combinatii de medicamente care trebuie evitate

•    Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetosrop), care se administreaza impotriva starii de greata, nu se combina cu tranchilizante si sedative. 

•    Nici antihistaminicele – Claritine, Symphoral – nu se administreaza impreuna cu sedative sau somnifere.

•    Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse si nici cu decongestionante.

•    Pseudoefedrina nu se combina cu medicamente de slabit, in caz contrar putand duce la stari de anxietate.

• Plasturii sau gumele cu continut de nicotina nu se combina cu medicamentele pentru depresie sau asm bronsic.

Citeste si:

Medicamentele antiacide nu trebuie asociate cu citricele

Sucurile de grapefruit, mere si portocale anuleaza efectul unor medicamenteloading...

Adauga un comentariu