Curiozitati

6 dintre cei mai periculosi paianjeni – FOTO

Publicat: 03 sept. 2013

Sunt circa 109 familii si peste 43.500 de specii de paianjeni pe toate continentele, mai putin in Antarctica. Intre acestea exista specii veninoase care sunt un pericol pentru oameni.

Cei mai multi utilizeaza veninul pentru a-si paraliza prada si a o devora, in timp ce unii il folosesc impotriva pradatorilor lor pentru a se apara. In continuare va prezentam 6 paianjeni veninosi si foarte periculosi:

Vaduva Neagra

Este una din cele mai periculoase specii de paianjen din lume si se gaseste in America de Nord, in zone obscure si calde. Femelele sunt mai mari decat masculii si au abdomenul in forma de clepsidra. Veninul unei Vaduve este de 15 ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei, iar muscatura ei cauzeaza dureri musculare, afectand respiratia.

Paianjenul Redback

Face parte din familia Latrodectus hasseltii si este traieste in Australia. Femelele au pana la 1 cm lungime si puncte rosii pe spate. Masculii masoara pana la 3-4 mm lungime. Acest paianjen practica canibalismul sexual dupa imperechere. Veninul lor este dureros, dar din fericire exista antidoturi moderne, iar din 1956 nu au mai existat decese cunoscute.

Paianjenul brazilian calator

Numit si paianjenul-banana sau paianjenul inarmat, este de asemenea foarte veninos si traieste in America de Sud, dar si in America Centrala. Periculos pentru oameni nu este numai veninul sau toxic dar si cantitatea pe care acest paianjen o introduce cand ataca. Veninul contine neurotoxina PhTx3, care blocheaza controlul muscular, provoaca dificultati in respiratie si duce la paralizie sau asfixiere.

Vaduva Cafenie

Este inrudit cu Vaduva Neagra si este alta specie periculoasa care traieste mai ales in Africa de sud, dar si in America de Sud. Acest paianjen are dimensiuni mai mici decat Vaduva Neagra si, desi veninul lor este toxic, muscatura nu este foarte periculoasa.

Paianjenul australian cu panza-palnie

Denumit si Atracinae, acesta traieste in Australia de est. Candva veninul sau cauza multe decese, dar in prezent exista antidoturi si nu au mai fost inregistrate victime. Muscatura acestui paianjen este foarte puternica si dureroasa, ranile sangerand de obicei. Veninul painjenului australian cauzeaza cresterea presiunii sanguine, lacrimarea, cresterea pulsului. Daca antidotul nu este administrat la timp, moartea poate surveni in minimum 15 minute si maximum 3 zile.

Paianjenul pustnic cafeniu

Numit si paianjenul-vioara, acesta traieste in cateva state americane si este unul dintre putinii paianjeni care are 6 ochi, aranjati sub forma de perechi. Acest paianjen supravietuieste pana la doi ani si nu este agresiv, atacand pentru autoaparare. Cei mai multi se refugiaza in haine sau in manusi si devin defensivi cand oamenii imbraca obiectele respective. Desi muscatura lor nu este resimtita pe moment, ulterior devine foarte dureroasa, veninul lor fiind extrem de toxic.

Adauga un comentariu