Magazin

6 efecte ale aerului conditionat asupra sanatatii

Publicat: 27 dec. 2018
1

Desi il consideram ca fiind cel mai bun aliat pentru combaterea temperaturilor ridicate pe perioada verii, aerul conditionat poate dauna sanatatii daca nu suntem atenti.

Aerul conditionat functioneaza in birouri, in masini si in case pe perioada verii. Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca utilizarea acestor aparate poate avea anumite consecinte asupra sanatatii. Prin urmare, citeste in continuare pentru a descoperi 6 efecte ale aerului conditionat asupra sanatatii.

Pe langa aparitia unor afectiuni ca durerea de gat si raceala comuna, utilizarea excesiva a aerului conditionat iti poate afecta starea de bine. In principiu, trebuie sa stii ca aceste aparate devin nocive atunci cand reduc umiditatea aerului. Prin urmare, este esential sa le utilizezi in mod responsabil si cu moderatie. Astfel, te vei putea bucura atat de o racoare binevenita pe timpul verii, cat si de o stare generala de sanatate buna.

6 efecte ale aerului conditionat asupra sanatatii

In cele ce urmeaza, iti prezentam principalele 6 efecte ale aerului conditionat asupra sanatatii:

1. Dificultati respiratorii
Dificultatile respiratorii constituie principalul efect negativ asupra sanatatii atunci cand utilizezi aparatul de aer conditionat in mod excesiv. De fapt, orice schimbare drastica a temperaturii are consecinte grave asupra sistemului respirator. De asemenea, atunci cand este foarte cald afara si intri intr-o incapere cu temperaturi joase, corpul trece printr-o schimbare brusca ce poate duce la probleme grave de sanatate.

Din cauza circulatiei aerului, organismul devine mai vulnerabil la infectiile respiratorii. Acest aspect poate provoca si alte probleme, cum ar fi faringita sau infectiile in gat.

S-a dovedit faptul ca persoanele care petrec mai mult timp in incaperi cu aer conditionat prezinta un risc mai ridicat de a manifesta simptome legate de nas si gat. Astfel, multe persoane au riscul de a dezvolta probleme precum obstructia nazala sau rinita.

2. Infectii virale
Un impact foarte comun asupra sanatatii atunci cand utilizam aerul conditionat este dezvoltarea unor infectii virale. Acestea pot fi si rezultatul unei imunitatii scazute. De fapt, intr-o camera in care functioneaza aerul conditionat, aerul vechi circula fara a permite intrarea aerului proaspat.

Prin urmare, trecand prin incapere, aerul vechi poate transmite virusuri ce provoaca raceala si gripa, precum si alte bacterii, care se raspandesc ulterior de la o persoana la alta. Exista mai multe sanse de a contracta o infectie virala intr-o camera in care functioneaza acest tip de aparat, decat intr-o incapere in care acesta nu este pus in functiune.

3. Deshidratare
Exista sanse mai mari de deshidratare intr-o incapere in care aparatul de aer conditionat functioneaza timp indelungat. Intrucat aparatul absoarbe umiditatea din camera, iar persoanele din incapere nu beau destula apa, acesti factori conduc la deshidratare.

Acest lucru este posibil deoarece temperaturile sunt scazute si organismul nu semnaleaza faptul ca ti-e sete. In plus, din cauza temperaturii scazute, nu vei simti nevoia sa te misti sau sa te intinzi foarte mult.

4. Dureri de cap
Nu incape indoiala ca durerea de cap este una dintre cele mai frecvente efecte negative ale utilizarii unui aparat de aer conditionat timp indelungat. Atunci cand utilizezi aparatul in mod excesiv, acesta poate provoca dureri de cap si migrene, deoarece nivelul de calitate a aerului din incapere se modifica.

De asemenea, unele dintre aceste efecte negative ale aerului conditionat asupra sanatatii, cum ar fi deshidratarea, pot, la randul lor, sa provoace dureri de cap. Este mai putin cunoscut faptul ca deshidratarea cauzeaza dureri de cap si migrene.

5. Ochi uscati
Aerul conditionat poate duce la uscaciunea ochilor, care la randul ei provoaca mancarimi si iritatii. Utilizarea aparatului in sine nu duce la uscaciune, insa poate agrava starea acelora care sufera de aceasta problema.

Asadar, daca ai ochii uscati, iti recomandam sa folosesti aparatul de aer conditionat cat mai rar posibil.

6. Reducerea capacitatii de a rezista la caldura
Daca petreci mult timp intr-o incapere cu aer conditionat, poti deveni mai putin rezistent la temperaturi ridicate, mai ales in timpul verii.

Retine faptul ca organismul tau este supraincarcat atunci cand treci dintr-o incapere cu aer conditionat afara, in caldura verii. Aceasta schimbare brusca de temperatura are un impact negativ asupra sanatatii.

In concluzie, acum ca stii mai multe despre aceste efecte ale aerului conditionat asupra sanatatii, iti recomandam sa folosesti aparatul in mod responsabil si sa eviti expunerea la acesta in masura in care este posibil.

Adauga un comentariu