Stiri medicale

6 factori care lezeaza retina

Publicat: 21 ian. 2011

Retina este responsabila de perceperea imaginii, care este proiectata pe ea cu ajutorul corneei si a cristalinului, si de transformarea acestei imagini in impulsuri nervoase, care ulterior sunt transmise creierului. Obiceiurile nesanatoase, dar si anumite boli isi lasa amprenta pe vederea noastra. Iata care sunt factorii care ne afecteaza retina:

1. Fumatul
Fumatul afecteaza vederea prin reducerea nivelurilor de antioxidanti. In plus, radicalii liberi din fumul de tigara blocheaza drumul unor nutrienti catre retina. De aceea, fumatul este unul dintre factorii care determina degenerescenta maculara (deteriorarea maculei, portiunea din partea centrala a retinei, unde se formeaza imaginea clara, necesara pentru vederea detaliilor).

Aceasta afectiune reprezinta principala cauza de pierdere a vederii la persoanele trecute de 50 de ani, iar fumatorii au un risc de doua-trei ori mai mare de a dezvolta boala comparativ cu nefumatorii.

8 sfaturi pentru sanatatea ochilor  

2. Expunerea indelungata la lumina solara, fara protectie
Razele ultraviolete accelereaza aparitia degenerescentei maculare. Medicii ne sfatuiesc ca, indiferent de anotimp, atunci cand lumina este puternica, sa protejam ochii cu ochelari de soare. Acestia ar trebui sa blocheze intre 75 si 90% din lumina vizibila si intre 99 si 100% razele ultraviolete.

3. Traumatismele oculare
Acestea pot cauza rupturi retiniene si dezlipire de retina, considerata urgenta oftalmologica.

Primul ajutor in leziunile oculare  

4. Antibioticele si antihistaminicele

5. Consumul de alcool

6. Unele boli
Hipertensiunea arteriala netratată, diabetul zaharat necontrolat si bolile autoimune sistemice pot afecta retina. Daca nu este tinut sub control, diabetul poate determina retinopatia diabetica, cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la diabetici.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit