Scriitori

6 ianuarie 1802: S-a nascut Ion Heliade Radulescu

Publicat: 06 ian. 2014
3
Ion Heliade-Radulescu (n. 6 ianuarie 1802, Targoviste — d. 27 aprilie 1872, Bucuresti) a fost un scriitor, filolog si om politic roman, membru fondator al Academiei Romane si primul sau presedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura romana prepasoptista.
Dupa obiceiul si in spiritul vremii, Ion Heliade Radulescu invata limba greaca, inainte de a invata sa citeasca romaneste din lucrarea Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia a lui Petru Maior (asemeni lui C. Negruzzi, in Moldova). In 1818, el devine elevul lui Gheorghe Lazar, caruia ii va urma la conducerea scolii de la „Sfantul Sava”. Este membru activ al asociatilor culturale din epoca: Societatea Literara (din 1827), Societatea Filarmonica (din 1833), intemeietor al presei din Tara Romaneasca: Curierul Romanesc (1829) si Curierul de ambe sexe (1837), tipograf, editor, poet, prozator, critic. In 1846, Heliade propune planul unei „biblioteci universale”, menita sa inzestreze cultura noastra cu toate capodoperele literare, istorice, filozofice ale tuturor timpurilor, intreprindere uriasa, ce depasea cu mult chiar puterile unei generatii, oricat de ambitioase.
Activitatea
Fondator al unor reviste, printre care cea mai importanta este considerata a fi Curierul romanesc de ambe sexe publicata incepand cu 1829, primul ziar aparut in Tara Romaneasca, dar si Gazeta Teatrului National, Muzeul national, difuzate prin libraria romaneasca a lui Iosif Romanov.
Fondator al Societatii Filarmonice (1833).
In 1843 facea parte din Loja bucuresteana Fratia; in 1859, avand gradul 18, participa la aprinderea luminilor Lojii bucurestene Steaua Dunarii, al carei Mare Maestru a devenit in 1861.
Implicat in evenimentele de la 1848 (a participat la redactarea Proclamatiei de la Islaz, membru in guvernul provizoriu, etc.)
Teoretician si indrumator literar in Regulile sau gramatica poeziei.
Poet al viziunilor grandioase de tip hugolian a scris poemul eroic Anatolida sau Omul si fortele, realizat fragmentar, a cultivat meditatia cu motive preromantice, lamartiniene O noapte pe ruinele Targovistei, elegia Dragele mele umbre, mitul popular Sburatorul, capodopera sa literara, satira si fabula politica.
Proza cu continut satiric si pamfletar, in maniera fiziologilor, Domnul Sarsaila autorul, Conu Dragan si cuconita Dragana.
Este autor a numeroase traduceri, imitatii si prelucrari din clasici ai literaturii universale (Boileau, La Fontaine, Dante Alighieri, Goethe, Byron s.a.m.d..
A militat pentru unificarea limbii romane literare (Gramatica romaneasca), 1828).
Preocupari de natura filosofica si religioasa de inspiratie gnostica (Biblicele, 1858; Echilibru intre antiteze).
Membru fondator al Societatii Academice Romane (Academia Romana) si primul presedinte al acesteia (1867 – 1870).
Adauga un comentariu