Diete si regimuri

6 modalități de a vă îngriji flora intestinala

Publicat: 07 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
6 modalități de a vă îngriji flora intestinala
Ideea nu este să renunți la antibiotice, ci să le folosești doar dacă sunt cu adevărat esențiale.

Dieta și unele dintre comportamentele noastre pot acționa în favoarea florei intestinale. Iată șase modalități relativ ușoare de a o echilibra pentru o sănătate mai bună.

Flora intestinala nu are doar o funcție digestivă. Această colecție de bacterii, numită microbiota, joacă un rol fundamental în imunitatea și reglarea greutății și comunică constant cu creierul nostru. Activitatea fizică pare, de asemenea, benefică, spre deosebire de tratamentele repetate cu antibiotice.

6 modalități de a vă îngriji flora intestinala

Concentrați-vă pe fibre

Toate fibrele sunt utile: cele solubile, numite prebiotice (capabile să se dizolve în apă pentru a forma un gel vâscos), cat si cele insolubile. Toate fructele și legumele le conțin, precum și leguminoasele, cereale integrale, nucile și fructele uscate.

Fibrele tind să provoace balonare. Este mai bine să consumați fructe și legume destul de fierte, gătitul înmoaie fibrele insolubile și le face mai digerabile.

Nu neglijați probioticele

Anumite probiotice au un efect destul de antiinflamator, cu siguranță modest, dar interesant pentru microbiotă. Unde le găsești? În iaurturi, lapte fermentat, alimente precum varza murată.

Sub forma unui supliment alimentar. Niciunul nu s-a dovedit încă a fi eficient în prevenirea obezității. În contrast, mai multe studii au arătat că anumite tulpini au un efect benefic asupra simptomelor intestinului iritabil (dureri abdominale, disconfort), dar nu la toată lumea și cu aceleași rezultate.

Limitați carnea roșie

Carnea roșie crește riscul de cancer de colon, posibil datorită oxidării lipidelor de către fier.

Produse zaharate moderate

Cei care consumă o mulțime de dulciuri și băuturi cu zahăr au o floră epuizată și prezintă inflamații semnificative în țesutul adipos. La cei a căror dietă este bogată în fructe, dar și în iaurt și supe, se intampla exact opusul.

Cercetătorii americani au arătat că o dietă bogată în zahăr a provocat, cel puțin la șoareci, o modificare a microbiotei și a performanței cognitive.

Angajați-vă în activitate fizică

Practicați o activitate de rezistență (mers pe jos, mers cu bicicleta, înot) cel puțin 150 de minute pe săptămână dacă este de intensitate moderată și cel puțin 75 de minute, dacă este susținută.

Activitatea trebuie practicată întotdeauna în perioade de cel puțin 10 minute. Idealul este să suplimentezi cu exerciții pentru întărirea grupelor musculare mari (coapse, abdomen, brațe, pectorali, spate etc.) cel puțin de două ori pe săptămână.

Luați antibiotice numai dacă sunt cu adevărat necesare

Prin distrugerea bacteriilor rele, precum și a bacteriilor bune, aceste medicamente perturbă echilibrul speciilor care alcătuiesc microbiota. Cu siguranță, acest lucru tinde să revină la starea inițială în decurs de una până la două luni de la sfârșitul tratamentului. Multe studii arată că tratamentele repetate ajung să slăbească durabil flora. Mai mult, aceleași tratamente pot duce în același timp la rezistența microbilor patogeni în detrimentul bacteriilor bune.

Ideea nu este să renunți la antibiotice, ci să le folosești doar dacă sunt cu adevărat esențiale.

Adauga un comentariu