Diete si regimuri

6 motive pentru a manca strugurii cu coaja si samburi

Publicat: 06 sept. 2015
7

Ei sunt vedetele lunii septembrie si daca mergi prin piete ai face bine sa nu te intorci de-acolo fara niste struguri. Sunt un aliment supernutritiv, iar substantele care se gasesc in pulpa, coaja si samburi il transforma intr-un veritabil medicament.

Nutritionistii recomanda consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi – mai ales daca sunt rosii sau negri – pentru ca sunt o sursa de resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti care feresc organismul de cancer, scad colesterolul rau si trigliceridele si prelungesc tineretea.

Dintre toate, cel mai celebru este resvera­trolul, care este secretat de catre struguri atunci cand sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite. Atunci cand rezveratrolul ajunge in corpul oamenilor se petrec niste lucruri minunate pentru sanatatea noastra.

Cura cu struguri si cu must regenereaza ficatul

In anul 2003, un biolog american, dr. David Sin­clair, a descoperit caadministrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu panala 54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demon­strat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol tra­iesc in medie cu 30% mai mult, sunt mai rezis­tenti la efort si, in plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplacuti.

Studii franceze arata ca datorita resvera­trolului consumat din belsug populatia din zonele su­dice este mai ferita de bolile cardiace si vasculare, rata acestor boli fiind cu 60% mai scazuta decat in alte regiuni.

Resvera­trolul nu face singur aceste minuni. Este ajutat si de vitamina C, de taninu­rile, de pigmentii sau de vitamina P existente in coaja strugurilor. Iata ce boli pot fi tratate prin consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi:

Hepatite virale A, B, C, D
Studiile au ara­tat faptul ca pigmentii care dau culoare inchisa strugurilor, laolalta cu resveratrolul, au un efect foarte puternic in aceasta gama de afectiuni, altfel dificil de tratat. Pur si simplu, aceste substante din coaja strugu­rilor blocheaza replicarea virusurilor hepatice si opresc de multe ori evolutia tuturor tipurilor de hepatita virala.

8 secrete de sanatate ale boabelor de struguri

Cancerul localizat la nivelul tubului digestiv

Resveratrolul poate distruge celulele canceroase. In cazul tumorilor locali­zate la nivelul stomacului, intesti­nu­lui subtire, intesti­nului gros, dar si al gurii ori al eso­fagului, se recomanda atat con­su­mul strugurilor cu tot cu coaja, cat si al suplimen­telor cu resveratrol.

Cancerul de san si de col uterin
Resveratrolul din coaja de struguri are, pe lan­ga efectele sale antican­ceri­gene mentionate, si o actiune de reglare endo­crina, ajutand la prevenirea tuturor formelor de cancer hor­mono-dependent.

Stu­di­ile arata ca femeile care con­­suma struguri si alte ali­mente bogate in resveratrol (afine, mure, coacaze negre, varza rosie) sunt mult mai ferite de cancerul de san si de col uterin.  Paradoxal, dar efectul este cu atat mai puternic, cu cat persoana in cauza este mai in varsta.

In concluzie, pentu a va feri de cancer, consumati in aceasta toamna mai ales struguri negri, unii dintre cei mai buni an­ti­cancerigeni cunoscuti, mai ales pentru femei.

Resveratrolul, cel mai puternic polifenol anticancer. Vezi unde se gaseste si care sunt beneficiile pentru sanatate

Sechele post-infarct

O cura cu struguri negri, consumati ca atare sau, mai bine, sub forma de suc, obti­nut prin mixarea fructelor proaspete, este un ade­varat elixir in primele saptamani dupa infarctul mio­car­dic. Studiile de medicina experimentala arata ca resveratrolul actioneaza direct la nivelul miocar­dului.

Tromboza

Consumul de alimente bogate in resveratrol, adicade struguri negri, de prune, de afine etc. impiedica formarea trombilor si migrarea lor pe artere. Mai ales persoanele predispuse la tromboze, adica cele sedentare, cele care consuma carne si protei­ne animale sau care fumeaza, ar trebui sa aiba la fie­care masa alimente care sa contina resveratrol.

Litiaza renala cu urati si guta

O cura cu struguri negri, facuta acum, toamna, este tot ce le trebuie rinichilor tai pentru a-i curata, mai ales daca sunteti predispusi la litiaza urica. Se con­suma zilnic macar 500 grame de struguri negri, minim 18 zile. Acest tratament este un excelent profilactic si pentru guta.

Adauga un comentariu