Mama si copilul

6 motive pentru care sa nu fumezi in timpul sarcinii

Publicat: 20 dec. 2010

Fumatul si sarcina nu sunt compatibile, spun medicii, iar femeile care vor sa nasca un copil sanatos ar trebui sa uite de tigara. Unele studii au aratat ca rata de fertilitate la femeile care fumeaza este de 8%, iar in cazul femeilor nefumatoare este de 22%. De cate ori fumezi, toxinele din fumul de tigara ajung in sange si de aici in placenta, la fat. Efectul: mai putin oxigen pentru copil, insa mai multe substante toxice care ii vor afecta dezvoltarea. Iata cateva motive pentru care trebuie sa renunti la tigara imediat ce ai aflat ca esti insarcinata:

1. Risti sa nasti prematur.
Statisticile arata ca una din 5 femei care fumeaza zilnic mai putin de 1 pachet de tigari, naste inainte de termen. In plus, bebelusii au o greutate mai mica si prezinta un risc crescut de handicapuri cronice- paralizie cerebrala, retard mintal si probleme de invatare.

2. Riscul de avort spontan aproape se dubleaza.

3. Riscul de moarte subita a fatului este foarte crescut.
Specialistii sustin ca exista foarte multe cazuri in care copilul se naste sanatos, insa moare subit, de obicei in timpul somnului, in prima luna.

4. Riscul de malformatii este foarte mare.
Cele mai frecvente malformatii care pot sa apara sunt cele la nivelul fetei: buza de iepure sau gura de lup.

5. Fumatul influenteaza nefast alaptarea.
Potrivit unor studii, prezenta nicotinei in lapte, intr-o doza mica sau mare, poate avea un rol in calitatea alaptarii. Ea diminueaza mai intai procentul prolactinei (hormonul care declanseaza productia de lapte). Mamele fumatoare se regasesc repede lipsite de lapte si isi intarca in general mai devreme copilul decat mamele care nu fumeaza. De asemenea, nicotina perturba reflexul evacuarii: laptele se scurge mai lent si, in consecinta, bebelusii sug cu dificultate, se hranesc mai putin si iau putin in greutate.

6. Copilul are un risc crescut de a dezvolta frecvent boli infectioase.
Otitele medii sunt mult mai frecvente in primul an de viata, iar copilul va fi de doua ori mai expus pneumoniilor in primii 5 ani de viata.

Citeste si:

Copiii fumatoarelor: batausi, mincinosi si neascultatori

Renuntati la tigari pana la 30 de ani!

Obligeana te scapa de fumat si de chelie. Iata cateva remedii cu aceasta radacina



loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit