Magazin

6 pași pentru a alege anvelopele de iarnă potrivite

Publicat: 17 sept. 2020

Conducerea pe vreme rece este aproape inevitabilă în țara noastră, în lunile de iarnă, mai ales în regiunile de deal și de munte. Prin urmare, este clar cât de important este să ne echipăm mașinile cu anvelope de iarnă.

În plus, acest lucru este obligatoriu pentru șoferi;aceștia trebuie să folosească la mașinianvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite de gheață, polei sau zăpadă. Dacă nu respectă aceste reguli, riscă reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii, amenzi mari și sancțiuni de 9-20 de puncte amendă.

Alegerea anvelopelor de iarnă se face în funcție de o serie de factori. Iată un scurt ghid:

1. Dimensiunea anvelopei

Pentru a face alegerea potrivită, orice șofer trebuie să cunoască dimensiunea anvelopelor de la mașina lui. Indiferent dacă este în căutare de anvelope de vară sau anvelope de iarnă, dimensiunea contează și apare pe peretele lateral al pneurilor.

2. Tipul de drum pe care circuli

Înainte de a cumpăra anvelope de iarnă, trebuie să te asiguri că ai ales produse de calitate, care să se potrivească mașinii dar și drumului pe care circuli. Investiția în anvelope de iarnă merită, mai ales dacă sunt produse de înaltă calitate. Dacă nu se face o alegere bună și în funcție de tipul de drum, este posibil ca mașina să derapeze în condiții dificile.

Pentru oraș, unde drumurile sunt destul de frecvent întreținute, se pot achiziționate anvelope auto pentru iarnă care sunt avantajoase din punctul de vedere al raportului calitate-preț.

3. Calitatea anvelopelor

Acest factor este decisiv pentru siguranța la drum. Dacă anvelopele sunt de marcă și au un nivel de calitate ridicat, atunci acestea vor avea caracteristici ce oferă o bună tracțiune pe suprafețele de drum iarna, chiar și atunci când sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă.

Dacă se optează pentru anvelope mai ieftine (ce sunt preferate de șoferii adepți ale unor produse mai puțin costisitoare) este posibil ca acestea să se uzeze mai repede și în plus să nu ofere toate avantajele unor anvelope ce respectă standardele de înaltă calitate.

4. De ce anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Anvelopele de iarnă au rolul de a preveni accidentele iarna. Șoferii trebuie să aleagă anvelope de iarnă, care sunt de calitate, care să reziste cât mai bine în condiții nefavorabile de drum și să ofere o bună tracțiune pe suprafețele înghețate sau cu zăpadă.

Această cerință obligatorie are rolul de a asigura o mai bună siguranță a traficului pentru șoferi pe drumurile de iarnă, din țara noastră. Potrivit experților, care au efectuat o serie de teste, anvelopele de iarnă de brand oferă o aderență foarte bună la drum în condiții dificile de iarnă și o bună capacitatede frânare.

5. Anvelope de zăpadă vs. anvelope de gheață

Anvelopele de gheață sunt mai bune decât anvelopele de zăpadă pentru că:

  • Asigură o tracțiune foarte bună pe drumuri acoperite cu zăpadă și gheață
  • Sunt mai durabile în timp, au rezistență mare
  • Sunt bune în condiții imprevizibile de drum acoperit cu gheață, pentru că au anumite știfturi incorporate în banda de rulare, care sapă în gheață și oferă o aderență suplimentară.

Anvelopele de zăpadă funcționează perfect în condiții de iarnă, când precipitațiile cu zăpadă sunt abundente. Ele sunt preferate de șoferi, pentru că aceste pneuri au modele bune ale benzii de rulare și alte caracteristici unice.

Anvelopele All-Season sunt concepute astfel încât să combine o serie de avantaje de la anvelopele de vară și cele de iarnă. Multe mașini în ziua de azi sunt echipate cu anvelope All-Season, chiar și mașinile noi, la ieșirea din fabrică.

6. Mărci de anvelope și compararea prețurilor

Cele mai bune anvelope de iarnă din punct de vedere calitativ și al altor factori (siguranță pe drum uscat sau umed, pe drum cu gheață și zăpadă, nivel de zgomot, grad de uzură) sunt: Goodyear, Continental, Firestone, Michelin, Cooper, Pirelli, Hankook, Dunlop și alte modele.

În anul 2020, cea mai bună marcă de anvelope este considerată Goodyear, din punct de vedere preț, garanție bună pe durata de viață a benzii de rulare, performanță.

Anvelopele Cooper sunt de asemenea la prețuri accesibile în acest an, iar în plus sunt și durabile în timp, nu se uzează rapid.

Anvelopele Hankook oferă o garanție privind kilometrajul foarte bună, iar prețul lor mediu pe piață a scăzut în anul 2020.

În ceea ce privește anvelopele Michelin, acestea se remarcă mereu prin super calitate, durabilitate și performanță. Cea mai bună anvelopă din acest an este anvelopa All-Season Michelin LTX M/S2.

Anvelopele Pirelli sunt costisitoare, dar sunt considerate ca fiind printre cele mai bune din lume. Performantele lor sunt ridicate, iar durabilitatea în timp excelentă.

Adauga un comentariu