Plante medicinale

6 plante medicinale care sunt si toxice

Publicat: 22 mai 2012
7

Exista plante in compozitia carora se afla substante active ce sunt folosite pentru producerea unor medicamente, dar care au efecte toxice asupra organismului uman atunci cand sunt consumate la intamplare, fara supraveghere medicala. Iata cateva plante medicinale care sunt si toxice:

1. Matraguna
Este folosita in produsele farmaceutice pentru combaterea colicilor gastrointestinale si a spesmelor biliare. In prezent nu se utilizeaza in medicina populara din cauza toxicitatii neobisnuit de mari a intregii plante, dar in special a fructelor. Intoxicatia cu matraguna da halucinatii, dementa (furioasa) si frisoane.

2. Ricinul (foto)
Desi uleiul de ricin are beneficii terapeutice notabile, putand fi folosit cu succes in combaterea constipatiei, semintele acestei plante sunt otravitoare. Acestea contin ricina, compus care poate produce afectare hepatica si chiar deces. Intoxicatia cu ricin se manifesta prin senzatii de voma, febra si tulburari de ritm cardiac (aritmii).

3. Spanzul 
O alta planta cu efect toxic dovedit este spanzul, indicat in special in tratarea afectiunilor cardiace. Spanzul este o planta in intregime toxica, care creste prin paduri si infloreste primavara devreme. Intoxicatia cu spanz determina tulburari cardiace.

4. Arnica 
Are o excelenta actiune antiinflamatoare si analgezica, fiind recomandata in special in uz extern, pentru contuzii si echimoze (nu se aplica pe rani deschise). Administrata intern, arnica are actiune sedativa, insa intoxicatia cu aceasta planta duce la tulburari gastrointestinale si paralizie.

5. Tataneasa 
Este o planta care are capacitatea de a diminua inflamatiile, de a vindeca rapid ranile, de a opri dezvoltarea tumorilor. Insa intoxicatia cu aceasta planta are actiune directa asupra ficatului.

6. Macul
Este o planta foarte apreciata, morfina realizata din mac fiind un adjuvant important in medicina. Petalele florilor sunt singurele folosite in fitoterapie, restul plantei fiind toxic.

Adauga un comentariu