Stiri medicale

6 semne care ascund un posibil cancer

Publicat: 03 ian. 2011

Febra, oboseala aparuta din senin, scaderile bruste in greutate, balonarile, durerile abdominale, dar si tusea care persista o perioada lunga de timp pot constitui semne ale numeroaselor tipuri de cancer. Ignorarea acestor simptome duce la scaderea sanselor de insanatosire. Pentru a nu cadea in cealalta extrema, a ipohondriei, medicii au o lista cu simptome evidente care nu trebuie ignorate.

1. Oboseala
În topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului. Oboseala aparuta din senin, fara a fi consecinta unei activitati intense fizice sau mentale, este un simptom asociat cancerului de toate tipurile si de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta.

2. Scaderea in greutate
Slabitul inexplicabil, fara efort fizic sau dieta, poate fi un semn ca tiroida este foarte activa. In cazul in care nu v-ati schimbati dieta si stilul de viata, dar totusi slabiti, ar putea semn ca indiferent de tip, cancerul s-a instalat.

3. Tusea persistenta
Tusea poate anunta si ea prezenta cancerului. De regula, apare in cazul unei raceli, gripe sau alergii. O tuse prelungita (care dureaza mai mult de o luna) nu trebuie ignorata. Ea poate fi provocata de iritatia produsa atat de o tumora maligna, dar poate fi si un semn de boala pulmonara, care nu e cancer. De aceea, specialistii recomanda sa mergeti la doctor pentru o examinare a gatului, plamanilor, iar pentru fumatori poate fi necesara si o radiografie.

4. Febra
Persoanele care au febra fara ca ea sa fie provocata de gripa sau alta infectie ar trebui sa mearga la un control. In cazul bolnavilor de cancer, febra apare in special dupa ce boala s-a raspandit in organism, insa poate fi si un semn timpuriu de leucemie sau limfom.

5. Balonarea si durerile abdominale
Balonarea poate fi insotita de dureri abdominale si pelviene, senzatie de satietate si probleme urinare. Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul, insa medicii atrag atentia ca nu toate cancerele dor si este posibil sa mergeti la control prea tarziu, cand boala se afla deja in metastaza sau stadii avansate.

6. Indigestia
In cazul in care indigestia nu are un motiv intemeiat ea poate fi considerata un semnal de alarma. Acest simptom apare mai ales la cancerele digestive si se poate manifesta foarte variat. De la disfagie (imposibilitatea de a inghiti) la cancerul esofagian, pana la senzatie de satietate, constipatie, diaree, sangerari asociate scaunului.

80 de centimetri, bariera dintre sanatos si cancer  

Mit si adevar despre alimentele-anticancer

 loading...

Adauga un comentariu