Boli si tratamente

6 simptome ale deficitului de vitamina B12

Publicat: 19 ian. 2021
surse-vitamina-b12
Vitamina B12 poate fi asimilată numai prin intermediul produselor de origine animală. Este un element esențial pentru buna funcționare a creierului.

Vitamina B12 poate fi asimilată numai prin intermediul produselor de origine animală. Este un element esențial pentru buna funcționare a creierului. Iata 6 simptome ale deficitului de vitamina B12!

Lista alimentelor bogate în vitamine B12 este scurtă. Este predominanta în anumiti pești și crustacee, în brânză și lapte, în carne de organe sau chiar în ouă. Unele alimente îmbogățite cu proteine, cum ar fi laptele de soia, drojdia nutrițională sau anumite cereale pentru micul dejun, oferă o sursă interesantă de vitamina B12.

Potrivit unui articol din Wall Street Journal din 2019, 5-20% din populația lumii este deficitară în vitamina B12. Femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu anemie, vegetarienii și veganii par să fie mai susceptibili de a suferi de deficit de vitamina B12 decât restul populației. Cu toate acestea, suplimentele alimentare pot fi prescrise în caz de deficiență.

Anemie

În caz de deficit de vitamina B12, poate apărea anemia. Aceasta este o scădere anormală a nivelului de hemoglobină din sânge. Este însoțit de o serie de simptome precum oboseală severă, senzație de slăbiciune, dificultăți de respirație sau chiar amețeli. Anemia poate duce la piele palida sau caderea părului.

Crampe musculare

Vitamina B12 joacă un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. O cură de trei luni poate reduce crampele nocturne și poate atenua trezirile.

Ulceratii bucale

Deficitul de vitamina B12 poate schimba aspectul și culoarea limbii. Devine umflata, roșie, dureroasa, iar papilele gustative se pot atrofia.

Lipsa echilibrului

Vitamina B12 joacă un rol important în coordonarea corpului și menținerea echilibrului. Persoanele cu deficiențe au mai multe dificultăți în mișcare sau mers. De asemenea, experimentează amorțeală la nivelul membrelor sau sensibilitate nervoasă scăzută.

Iritabilitate

Un deficit profund de vitamina B12 poate induce o iritabilitate puternică. Unele persoane pot deveni confuze și predispuse la pierderea memoriei sau chiar ușor deprimate.

Constipația

Dacă sunteți predispus la episoade de constipație, suferiți de probleme digestive cu vărsături, aveți dureri abdominale severe, suferiți de gaze sau aveți o pierdere a poftei de mâncare, acesta poate fi un semn al deficitului de vitamina B12. Discutați cu medicul dumneavoastră.

Adauga un comentariu