Boli si tratamente

6 substante care detoxifica ficatul si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice

Publicat: 19 mart. 2015
7

Ficatul este un organ complex, care realizeaza o multitudine de functii metabolice. Acesta intervine in producerea proteinelor din sange, reglarea glicemiei prin consumarea glucozei sau producerea ei, are rol termoreglator, depoziteaza fierul, produce acizii biliari, regleaza schimbul de grasimi si asigura detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice.

Regimul alimentar din zilele noastre bogat in produse cu E-uri supune ficatul la numeroase riscuri. Ficatul metabolizeaza substantele absorbite in urma digestiei, iar toxinele sunt eliminate prin bila. Bila, de asemenea, contine si acizii biliari (acidul colic, chenodezoxicolic, dezoxicolic si litocolic), care au rol in prelucrarea grasimilor alimentare.

Alimente care detoxifica ficatul

Nu e de mirare ca, in timp, aceasta adevarata uzina se degradeaza si nu isi mai poate indeplini functiile asa cum trebuie. O paleta larga de afectiuni sunt legate de ficat, de la hepatite, diskinezia biliara, calculi biliari pana la insuficienta hepatica si ciroza. Tratamentul urmareste, in general, restabilirea functiilor normale a ficatului, detoxifierea acestuia si stimularea capacitatii de refacere a celulei hepatice. Iata cateva substante care pun umarul la insanatosirea ficatului:

Armurariu (Silybum marianum L.)
Este un foarte bun hepatoprotector, o sursa de silimarina – un complex de trei flavonoide (silibina, silicristina si silidianina) recomandata in insuficiente hepatice, ciroze hepatice, intoxicatii sau hepatite.

Silimarina stimuleaza sinteza hepatocitelor, creste rezistenta acestora la toxine, scade riscul formarii calculilor biliari prin efectul coleretic-colagog si are si un rol antioxidant. Silimarina este disponibila sub forma de comprimate sau capsule cu extract standardizat, tincturi sau ceai din seminte sau frunze de armurariu si se poate administra atat preventiv, cat si curativ, fara contraindicatii.

Curele naturale care iti protejeaza ficatul

Anghinarea (Cynare scolymus L.)
Este o alta planta medicinala cu efecte benefice asupra ficatului. Frunzele si radacinile contin cinarina, flavone, inulina, saruri minerale si tanin cu efecte antitoxice coleretice si diuretice.

Extractul din frunze, impreuna cu sarurile de magneziu din comprimate maresc secretia biliara (efect coleretic-colagog), regleaza secretia de colesterol, metabolismul glucidic si detoxifica ficatul. Se utilizeaza pentru stimularea fluxului biliar, al diurezei, hepatite acute sau cronice, colecistite si carente organice de magneziu.

Fosfolipidele
Au un rol important in cadrul hepatocitului, acestea intrand in compozitia membranei celulare, ca reglatori in schimbul intra- si extracelular. Fosfolipidele esentiale (EPL – essential phospholipids) intervin in regenerarea, intretinerea si functionarea ficatului, datorita capacitatii acestora de a forma noi membrane.

Esterii digliceridici ai acidului chinolin-fosforic impreuna cu acidul linoleic si oleic (acizi nesaturati) refac functiile alterate ale ficatului, regleaza activitatea enzimatica si normalizeaza metabolismul lipidic si fluxul biliar. Se administreaza in hepatite acute sau cronice, ciroze hepatice, profilaxia litiazei biliare si degenerescenta grasa a ficatului.

5 remedii naturiste pentru steatoza hepatica

Complexul vitaminic B
Este foarte benefic in patologia ficatului. Astfel, se pot administra vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12) separat sau in combinatie cu alte substante active benefice pentru ficat. Tiamina sau vitamina B1 intervine in metabolismul glucidic al ficatului si il protejeaza de actiunea toxica a alcoolului etilic.

Vitamina B2 si B3 (riboflavina si niacina) au un rol important in reactiile redox de la nivelul hepatic, iar vitamina B12 (ciancobalamina) influenteaza sinteza proteinelor, metabolismul glucidelor si al acizilor grasi. Vitamina B6 (piridoxina) ajuta la detoxifierea hepatica, foarte importanta in cazul utilizarii cronice de medicamente.

Aminoacizi
L-arginina, L-cisteina, L-carnitina, N-acetil cisteina si glutationul sunt benefice, deoarece stimuleaza functiile ficatului si intervin in procesele reparatorii prin stimularea sintezei de proteine hepatice. L-arginina ajuta la detoxifierea ficatului si participa la mecanismele antitumorale, fiind indicata in cirozele hepatice si hepatite.

Cum detoxifiem FICATUL? Iata ce trebuie sa mananci si sa bei

Acidul ursodezoxicolic
Este un acid biliar care se gaseste in cantitati mici in bila. Administrarea lui in terapia medicamentoasa este utila in tratamentul litiazei biliare. Acest acid biliar dizolva calculii renali si se mai poate administra in tratamentul simptomatic al cirozelor biliare.

Pentru usurarea digestiei se administreaza un alt acid biliar – acidul dehidrocolic, cu actiune coleretica, indicat in colecistita cronica, hepatita epidemica si constipatia cronica (hepatogena).

Adauga un comentariu