Boli si tratamente

7 afectiuni ereditare

Publicat: 31 mai 2011

Unele boli apar din cauza unor factori controlabili, insa altele se instaleaza fara ca persoanele in cauza sa poata face prea multe pentru a le impiedica, ele fiind determinate de mostenirea genetica. Iata cateva dintre cele mai frecvente afectiuni ereditare, potrivit LiveScience:

1. Alcoolismul
Copiii alcoolicilor nu vor fi neaparat alcoolici, la randul lor. Insa studii recente arata ca aproximativ 50% din riscul de a deveni alcoolic este determinat genetic. Factorii de mediu constituie cealalta jumatate. 

Problema alcoolismului este considerata ca fiind complexa din punct de vedere genetic, adica multe gene sunt implicate, iar ele pot afecta diferit fiecare om.

2. Cancerul la san
Cauza celor mai multe cancere este in continuare un mister, dar cercetatorii au descoperit ca mutatii ale anumitor gene, respectiv BRCA1 si BRCA2, pot determina aparitia unora dintre ele. Femeile care mostenesc aceste mutatii tind sa sufere de cancer la san la o varsta timpurie si la ambii sani. 

Barbatii cu BRCA1 au un risc crescut de cancer la prostata, in timp ce BRCA2 creste probabilitatea aparitiei cancerului la prostata, pancreas sau in alta parte a corpului. 

3. Daltonismul
In SUA exista zece milioane de barbati care nu pot deosebi rosul de verde, dar la femei daltonismul este mult mai rar – 600.000 de cazuri in SUA. Si asta deoarece genele necesare perceperii acestor doua culori stau una langa alta in cromozomul X. Iar barbatii au un singur cromozom X, pe care il mostenesc de la mame, in timp ce femeile au doi astfel de cromozomi, astfel ca, daca o gena este defecta, rolul acesteia poate fi preluat de cea sanatoasa. 

4. Obezitatea
Obezitatea are multe cauze, printre acestea numarandu-se cu siguranta si consumul de alimentein cantitati prea mari. Insa aceasta problema poate fi determinata si genetic, mai multi cercetatori descoperind ca genele sunt cauza unor tulburari precum sindromul Bardet-Biedl sau sindromul Prader-Willi, care provoaca si obezitate. 

5. Bolile de inima
Daca ai in familie persoane care au sau au avut boli de inima, diabet ori au facut un accident vascular cerebral, nu este prea bine pentru inima ta. Copiii ai caror parinti au boli legate de inima si de vasele de sange sunt mai predispusi sa le dezvolte si ei. 

6. Acneea
Studiile au aratat ca multi baieti care sufera de acnee au rude apropiate cu probleme de piele. Totodata, cei care au parinti care au avut acnee severa prezinta un risc mai mare de a avea si ei aceasta problema. 

7. Alopecia
Si in cazul calvitiei, care este frecventa la barbati, genele joaca un rol, insa mama nu este singura vinovata. Mai degraba este vorba de anomalii in mai multe gene, de la ambii parinti. 

Persoanele care sufera de alopecie universala – o afectiune foarte rara – pierd parul de pe intregul corp, nu doar de pe scalp, din cauza unor gene defecte. loading...

Adauga un comentariu