Boli si tratamente

7 beneficii ale crioterapiei

Publicat: 21 iul. 2011
7

Crioterapia este utilizata de multa vreme ca metoda de tratament. Frigul poate fi aplicat pe diferitele zone ale corpului sub forma de: comprese reci, cuburi de gheata, saculeti cu substante chimice congelate sau cu gaz (criofluran), prin evaporarea lichidelor volatile (de exemplu, clorura de etil) – sprayuri ori aparate speciale.

Criochirurgia utilizeaza temperaturile foarte scazute pentru congelarea unei anumite zone a organismului si distrugerea tesuturilor afectate. Se foloseste un instrument numit criosonda, care are un capat foarte fin racit cu dioxid de carbon sau oxid de azot. Iata cateva dintre beneficiile crioterapiei:

1. Trateaza sau amelioreaza afectiunile dermatologice
Tratamentul cu frig este preferat atat de dermatologi, cat si de pacienti, pentru ca se aplica la suprafata, este foarte simplu si nedureros, iar frigul insensibilizeaza terminatiile nervoase. Crioterapia cu azot lichid este recomandata in verucile vulgare, keratozele actinice, angioame, acnee si cuperoza. 

 Azotul lichid se aplica cu ajutorul unui betisor direct pe veruca, iar aceasta poate sa cada chiar si dupa o singura aplicare. In alte afectiuni sunt necesare mai multe sedinte, dar aplicarile se fac o data pe saptamana. Unii medici dermatologi utilizeaza sprayul, care ingheata veruca, dar este mai costisitor. Crioterapia este contraindicata in leziuni sangerande, rani, ulceratii, alunite.

2. Reduce durerile
In durerea acuta, crioterapia este mai buna decat terapia cu caldura. Frigul diminueaza senzatia de durere. Efectul maxim se obtine imediat dupa aplicare, in primele 10-15 secunde, si dureaza, in functie de caz, intre 30 de minute si 3 ore (media fiind de o ora). Frigul determina ridicarea pragului durerii precum si incetinirea transmiterii mesajului dureros.

Aplicatiile reci pe zona afectata pot contribui la diminuarea spasmului muscular, atat in durerile miofasciale, cat si in cele traumatice. Daca la mijloc sta o durere acuta de spate, chiar si o inflamatie acuta, aplicarea compreselor foarte reci poate induce anestezie locala. Sciatica poate fi pacalita cu o compresa rece aplicata pe zona inferioara a spatelui timp de 15 – 20 minute la fiecare trei ore. 

3. Reduce inflamatiile
Inflamatiile se manifesta prin producerea unor substanţe algogene (care intretin inflamatia si fac sa apara senzatia de durere) de catre celulele ranite. Frigul determina scaderea productiei de substante apologene si previne vasodilatatia, impiedicand formarea edemelor. Datorita crioterapiei, fenomenele inflamatorii se diminueaza in intensitate. 

4. Relaxeaza musculatura
Contactul pielii cu substante foarte reci determina o scădere a tonusului muscular. In plan secundar, se observa o relaxare a muschilor, foarte importanta, mai ales in cazul contractiilor.

5. Opreste hemoragiile
Frigul este la fel de benefic si in cazul hemoragiilor generate de un soc traumatic, deoarece are o actiune hemostatica.

6. Te ajuta sa dormi mai bine
Ciclistii care iau parte la Turul Frantei, de exemplu, fac zilnic cate o sedinta de crioterapie. Ei spun ca dorm apoi mai bine si sunt mult mai odihniti.

7. Stimuleaza secretia de hormoni si de analgezici naturali
Crioterapia declanseaza secretia de endorfine, hormonii fericirii, dar si analgezici naturali produsi de corp. 

Adauga un comentariu