Magazin

7 fructe si legume pe care sa nu le ratezi toamna aceasta

Publicat: 03 oct. 2013
1

Fiecare anotimp are fructe si legume specifice, care iti imbunatatesc starea de sanatate si te ajuta sa faci fata mai usor schimbarilor.

Dintre acestea, toamna se remarca prin abundenta de fructe si legume cu beneficii uluitoare pentru organism, asa ca deja trebuie sa te gandesti la o binemeritata cura cu aceste alimente pretioase.

1. Perele

Toata lumea lauda merele si sustin ca sunt sanatate curata, insa prea putini vorbesc despre beneficiile perelor. Perele de toamna sunt excelente pentru sanatatea ta, intrucat contin vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu si fosfor, printre altele. Este adevarat ca au un continut ridicat de zahar, insa este vorba despre un zahar care se absoarbe lent in sange si nu-ti creste glicemia.
Perele au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retentia apei, protejeaza inima de boli cardiovasculare si actioneaza ca un tonic asupra sistemului nervos.

2. Strugurii negri

Strugurii negri contin o cantitate impresionanta de substante antioxidante, care iti protejeaza organismul de radicalii liberi, amana imbatranirea si pervin imbolnavirea celulelor. Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume si se regaseste din plin in strugurii negri. In plus, au un efect detoxifiant si remineralizant.

3. Gutuile

Gutuile sunt vedetele toamnei. Ele au beneficii pentru sistemul digestiv, iti intaresc imunitatea, sunt tonice si antiinflamatorii. Le poti consuma proaspete, dar trebuie sa stii ca isi pastreaza proprietatile si atunci cand sunt preparate termic.

4.Dovleacul

Cum am putea vorbi despre cele mai bune fructe si legume de toamna, fara sa amintim de senzationalul dovleac?
Plin de vitamine si minerale, printre care vitamina A, dovleacul are beneficii uimitoare pentru organism: amana imbatranirea, reduce riscul de boli cardiovasculare, scade nivelul de colesterol, imbanatateste vederea si iti face pielea mai frumoasa.

5. Conopida

O gasesti aproape tot anul prin magazine, insa toamna este momentul ei. Vorbim despre conopida, o leguma plina de vitamina C, K si fibre. Consumata cu regularitate toamna, ea reduce riscul de cancer, protejeaza sistemul digestiv, reduce riscul de afectiuni cardiace, are proprietati antiinflamatorii si iti detoxifica organismul.

6. Sfecla rosie

Sfecla rosie combate anemia, gratie cantitatii generoase de fier. De asemenea, iti protejeaza inima, stimuleaza activitatea creierului, curata ficatul de toxine, imbunatateste tranzitul intestinal si combate depresia.

7. Cartofii

Cartofii sunt legume de toamna cu beneficii multe si nebanuite pentru organism. Blamati adesea pentru faptul ca favorizeaza ingrasarea, cartofii se dovedesc a fi aliati ai organismului, atunci cand sunt consumati intr-un mod sanatos, adica la cuptor sau fierti. Cartofii au o actiune depurativa, gratie vitaminelor A si C, imbunatatesc functiile cognitive, contin carbohidrati complecsi care combat foamea si prelungesc senzatia de satietate si au un efect tonic asupra organismului.





Adauga un comentariu