Stiri medicale

7 indicii ale cancerului ovarian

Publicat: 11 ian. 2011

Cercetatatorii britanici au conturat, in urma unui studiu, lista celor mai comune indicii care anunta tumorile la ovare.  

Cancerul ovarian reprezinta doar 4% din tipurile de cancer la femei, insa are prognosticul cel mai grav. Si, in ciuda a ceea ce se stia pana nu demult, acest tip de cancer nu este tacut.  „Cancerul ovarian nu este silentions, este zgomotos. Problema este ca noi nu stim sa descifram zgomotul”, sustine dr. William Hamilton, de la Universitatea din Bristol, coordonatorul unui cercetari stiintiifice pe marginea cancerului ovarian.

Studiu a cuprins 212 femei cu varste de 40 si peste 40 de ani care fusesera diagnosticate cu cancer ovarian. Acestea au fost comparate cu alte 1.060 de femei sanatoase. Medicii au analizat dosarele medicale ale pacientelor cu un an inainte sa se imbolnaveasca si au facut acelasi lucru si cu femeile sanatoase. Ei au fost atenti la simptomele pe care le-au avut participantele la studiu si in ce perioade.

Simptome ce nu trebuie ignorate
In urma cercetarii, au fost identificate sapte simptome asociate cancerului ovarian:

1. Distensie abdominala

2. Urinari frecvente

3. Dureri abdominale

4. Sangerari post-menopauzale

5. Pierderea poftei de mancare

6. Sangerari anale

7. Balonare

Cercetatorii britanici au calculat ceea ce ei denumesc „valoarea predictiva pozitiva” pentru fiecare simptom, adica posibilitatea ca o femeie care prezinta un anumit simptom sa aiba cancer ovarian. Simptomele au avut valori pozitive de predictie scazute – mai putin de 1% – cu exceptia distensiei abdominale, care a avut o valoare de 2,5%. „Aceasta valoare inseamna ca o femeie din 40 care prezinta acest simptom are cancer ovarian”, a spus coordonatorul studiului.

Specialistii au descoperit ca trei dintre simptomele cancerului ovarian – dureri abdominale, distensie abdominala si urinari frecvente – fusesera raportate cu sase luni inainte de diagnostic si s-au asociat in mod semnificativ cu boala.

Diferente intre balonare si distensie abdominala
„Femeile folosesc adesea termenul de balonare pentru distensie abdominala. In realitate, distensia este marirea progresiva a abdomenului, in timp ce balonarea este o crestere intermitenta urmata de o descrestere”, spune dr. Hamilton. In prezent, distensia abdominala nu este trecuta pe lista simptomelor pentru cancerul ovarian si de aceea, ea nu a reprezentat un motiv care sa trimita femeile urgent la un control de specialitate.

Potrivit American Cancer Society, balonarea este unul dintre simptomele care persista la femeile care au cancer ovarian. Daca atunci cand merge la doctor, pacienta spune ca are aceasta problema, atunci specialistul o examineaza si cel mai probabil ii recomanda un test de sange sau o ecografie transvaginalauna dintre cele mai sigure metode de depistare a cancerului ovarian.

Medicii recomanda femeilor sa nu ignore astfel de simptome, iar in cazul in care acestea persista sa mearga de urgenta la medic. Poate fi o alarma falsa, dar este mult mai bine sa previi. In cazul in care cancerul este depistat in stadii avansate, rata de supravietuire este foarte scazuta. Aceasta creste insa, ajungand chiar la 70%, daca boala a fost diagnosticata in faza de inceput.

Citeste si: 

Renuntati la pudra de talc! Poate favoriza aparitia cancerului ovarian 

Factori de risc in cancerul de col uterin 

Analize obligatorii pentru femeiloading...

Adauga un comentariu