Diete si regimuri

7 motive pentru a consuma caise

Publicat: 29 iun. 2015
7

Dulci si aromate, caisele se numara printre cele mai apreciate fructe de vara. Potrivit cercetatorilor, caisele si uleiul extras din samburii acestor fructe protejeaza inima si celelalte organe vitale de boli, iar bogatia de vitamine si minerale transforma caisa intr-o fantana a tineretii si sanatatii.

Iata cateva dintre beneficiile caiselor:
Sursa de vitamine si minerale
Caisele crude sunt surse pretioase de vitamine, minerale si substante nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea amintind potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul si vitamina C, precum si seleniu, mangan, tiamina, cupru, folati, vitamina B6, acid pantotenic si colina.

Previn si combat cancerul

Caisele contin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care si cancerul de prostata, si asigura o buna functionare a sistemului cardiovascular.

De asemenea, samburele de caisa contine amigdalina, binecunoscuta vitamina B17, care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, contribuind la distrugerea celulelor cancerigene.

De ce te sfatuim sa mananci samburi de caise

Ajuta digestia, previn constipatia

Fibrele continute de caise asigura un bun tranzit intestinal si are usor efect laxativ, prevenind tulburarile digestive si constipatia cronica, precum si aparitia ulcerului.

Reduc colesterolul, protejeaza inima si ajuta vederea

Continutul crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de colesterol rau din sange si protejeaza astfel inima, vitamina A mentine o vedere buna si puterile sale antioxidante protejeaza de actiunea radicalilor liberi care pot afecta tesuturile si celulele corpului.

Un studiu interesant publicat in Archives of Ophtalmology arata chiar ca persoanele care consuma des cantitati mari de fructe si legume bogate in antioxidanti precum vitamina A, C , E si carotenoide au un risc mai mic de a dezvolta cataracta si alte afectiuni degenerative oculare.

Combat anemia, intaresc oasele

Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate in cazurile severe de anemie, fiind folosite atat pentru intarirea dintilor, cat si a sistemului osos.

Caisele si efectele lor terapeutice

Alte beneficii

Caisele consumate in mod frecvent ajuta la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia si starile depresive, stopeaza pierderile de memorie datorita continutului ridicat de fosfor, trateaza insomnia si lupta impotriva infectiilor din organism.
De asemenea, femeile insarcinate sau cele care iau anticonceptionale sunt sfatuite sa urmeze o cura cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.

Atentie! In cazul in care aveti un stomac sensibil, curatati coaja caiselor inainte de a le consuma.

Cura de slabire cu caise

O caisa contine circa 0,009 gr. grasimi saturate si 0,087 gr. grasimi nesaturate, ceea ce este foarte putin si face din acest fruct un aliat ideal in curele de slabire. De asemenea, o caisa proaspata contine numai 17 calorii, este dulce, aromata si satioasa, deci poate inlocui cu succes o ciocolata sau o prajitura bogate in calorii si grasimi nesanatoase.

Daca doriti sa scapati de cateva kilograme, trebuie sa tineti cont totusi ca fructele uscate intotdeauna au un continut mai mare de zahar, deci nu sunt foarte recomandate in dieta. De exemplu, 5 caise proapete de marime medie au aproximativ 75 de calorii si 14,3 grame de zahar, in timp ce acelasi numar de caise, insa uscate de data aceasta, au 313 calorii si 69,5 grame de zahar.





Adauga un comentariu