Stiri medicale

7 obiceiuri daunatoare creierului

Publicat: 28 feb. 2011

Neuronii sunt singurele celule care odata lezate nu mai au capacitatea de a se regenera, iar uneori chiar noi, prin obiceiurile zilnice le distrugem. Iata cateva obiceiuri daunatoare creierului:

1. Sari peste micul dejun
Micul dejun este ocazia perfecta data organismului pentru a restabili nivelul de glucoza din sange. Glucoza este esentiala pentru functionarea corecta a creierului, fiind o sursa excelenta de energie in acelasi timp. S-a observat ca persoanele care sar peste micul dejun au un nivel scazut de glucoza, ceea ce duce la degenerarea creierului.

2. Fumezi
O singura tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care 43 sunt cancerigene. Aproximativ 400 de toxine care odata ajunse in sange sunt conduse spre creier, pot cauza diverse afectiuni cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, Alzheimer si distrugerea neuronilor.

3. Consumi alcool
Consumul moderat de alcool este benefic pentru inima, insa acesta mareste riscul de probleme de memorie si chiar dementa. Mai mult decat atat, consumul de alcool in cantitati mari dezvolta leziunile si micsoreaza intr-un mod inexplicabil creierul.

5 plante pentru un creier sanatos  

4. Mananci dulciuri in exces
Daca vrei sa iti protejezi neuronii si sa ai un creier care sa functioneze in parametri normali pentru cat mai mult timp, este nevoie sa reduci considerabil consumul de zahar.

5. Nu te odihnesti suficient
In mod normal, trebuie sa dormi 7-8 ore pe noapte, pentru ca intregul organism sa se refaca. Privarea de odihna pe termen lung duce la accelerarea distrugerii neuronilor si la diminuarea activitatii mentale. De asemenea, s-a observat ca oganismul celor care dorm mai putin de  8 ore pe noapte incepe sa nu mai produca insulina la capacitatea normala, dezvoltandu-se astfel riscul de diabet.

6. Iti acoperi capul in timpul somnului
Daca iti place sa iti acoperi capul cu perna sau cu patura in timpul somnului, trebuie sa stii ca acest obicei poate duce la cresterea concentratiei de dioxid de carbon si la scaderea nivelului de oxigen de care creierul are nevoie. Acest lucru facut in repetate randuri poate avea efecte daunatoare asupra activitatii creierului.

7. Nu-ti stimulezi creierul
Exercitiile mentale, cat si activitatile care iti pun mintea la contributie, iti antreneaza creierul si il ajuta sa devina mai puternic. La fel ca ca in cazul exercitiilor fizice care iti intaresc musculatura si exercitiile mentale iti stimuleaza creierul, implicit concentrarea, memoria si gandirea. Incearca sa iti pui creierul la munca in fiecare zi, chiar daca este vorba de exercitii simple, de memorare a unor lucruri sau de teste de cultura generala.

Citeste si:

7 sfaturi care ajuta creierul sa functioneze mai bineloading...

Adauga un comentariu