La psiholog

7 parti ale corpului care ne transmit semnale despre functionarea acestuia

Publicat: 11 apr. 2017
7

Corpul nostru ne transmite zilnic semnale atunci cand buna functionare a organismului nostru este în pericol, însa putini dintre noi le dam atentie sau credem ca sunt dureri normale.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fiecare semnal trimis de parti ale corpului nostru sunt extrem de importante, si nu transmit doar semnale ale neplacerilor fizice, dar si anumite stari sufletesti negative sau sentimente referitoare la oameni sau situatii. „De multe ori, starile noastre sufletesti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adica energiile negative produc stari chimice în corp, pe care le vom resimti la un moment dat si ca neplaceri fizice.

Fiecare parte a corpului – precum gatul, umerii, bratele, coatele, mainile, degetele sau spatele (care centre importante ale sistemului nervos) transmite un semnal specific, deoarece este arondat unor stimuli psihologici”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cele 7 parti ale corpului care ne trimit sistematic semnale de alarma

1. Gatul
Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice aparute în zona gatului se constituie într-o metafora care ne atrage atentia asupra flexibilitatii de a vedea situatiile, persoanele, solutiile posibile din mai multe perspective. În opinia psihologului, aceasta capacitate ne ajuta sa întelegem care este abordarea cea mai potrivita, atat situatiei, cat si personalitatii noastre. Daca ramanem „fixati” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gatul nostru are de suferit, manifestand dureri, „întepeniri”.

„Manifestarile fiziologice interioare de la nivelul gatului au legatura cu limbajul verbal si nonverbal, cu capacitatea noastra de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci cand suntem abuzati, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emotiile si cu creativitatea de a gasi cea mai utila modalitate de comunicare.

Semnele prezentei cancerului in organism

Noi comunicam, atunci cand rostim cuvinte, cat si cand tacem, deci nu se pune problema existentei unei stopari a comunicarii, ci este vorba despre a mentine un echilibru între comunicarea verbala si cea nonverbala (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj).

Daca în zona capului iau nastere credintele noastre despre sine, despre viata, se contureaza visurile noastre, sunt analizate si puse în aplicare deciziile si pasii necesari obiectivelor noastre, gatul este expresia capacitatii si deschiderii noastre mentale catre a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea întelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci cand este necesar”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Umerii
„Umerii sunt în stransa legatura cu capacitatea noastra de a purta responsabilitatea dezvoltarii si atingerii obiectivelor de viata. Atunci cand umerii sunt afectati în vreun fel sau au o postura „cazuta”, arata ca ne simtim împovarati de responsabilitati, ca avem tendinta sa preluam si din responsabilitatiile altora sau ca, pur si simplu, ne încarcam singuri cu prea multe sarcini de facut”, afirma specialistul.

3. Bratele
„Bratele au legatura cu capacitatea noastra interioara de a primi sau a îmbratisa oamenii si situatiile, provocarile, schimbarile, în sensul de acceptare prin si cu iubire. Totodata bratele simbolizeaza metaforic „aripile” noastre, adica ne arata cata dorinta de „zbor”, respectiv de crestere, de evolutie personala, învatare si schimbare avem, cata forta, echilibru si libertate interioare simtim si ne acordam pentru a înainta în viata”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.

4. Coatele
„Coatele reprezinta o parte fiziologica care flexibilizeaza bratul, deci arata si flexibilitatea noastra interioara de a schimba în viata, atunci cand este necesar, directiile, credintele, comportamentele, „uneltele” (resursele interioare si exterioare) pe care le folosim”, crede psihologul.

5. Mainile
„Mainile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situatie sau o persoana. Un sentiment de neputinta legat de capacitatea de a duce la bun sfarsit ceva anume, de a ajuta, de a sustine ceva sau pe cineva, se reflecta în zona mainilor, prin dureri, tremurat, moleseala – „scapam lucrurile din maini” si la propriu si la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

6. Degetele
„Degetele ne amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendinta sa le trecem cu vederea centrandu-ne pe lucrurile mari. Doar ca lucrurile mari sunt mai rare si viata este alcatuita din miliarde de momente mici care înseamna fundatia pe care se construiesc cele mari, de aceea este bine sa tinem cont de „lucurile marunte” si sa ne bucuram de ele”, explica specialistul.

5 semne secrete de boala pe care trebuie sa le stii. Ce spune despre sanatatea ta inaltimea, lungimea picioarelor, circumferinta gambelor

7. Spatele
În opinia psihologului, spatele este în legatura cu trecutul, cu a „cara în spate” greutatile vietii (reale sau interpretate ca fiind greutati), cu sentimentul de a fi „atacati pe la spate” si cu nevoile noastre de sustinere emotionala si de securitate. „Neplaceri în partea de sus a spatelui ne indica existenta unor asteptari exagerate ca alte persoane sa ne sustina din punct de vedere afectiv si acumularea unor stari de furie reprimata atunci cand aceste asteptari nu ne sunt împlinite.

Zona lombara ne vorbeste despre refuzul de a ne detasa emotional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arata o frica prezenta sau de viitor legata de insecuritatea financiara si, în general, de tot ce tine de latura materiala a vietii”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Adauga un comentariu