Stiri medicale

7 pericole ale utilizarii tampoanelor si absorbantelor

Publicat: 02 feb. 2011

Studiile arata ca 62% dintre problemele si iritatiile vaginale sunt cauzate de absorbantele nesigilate, nesterile si neigienice. 75% dintre femei acuza dureri in timpul perioadei menstruale, iar in multe cazuri acestea sunt cauzate de absorbante. Iata care sunt cateva dintre pericolele tampoanelor si absorbantelor folosite zilnic sau lunar:

1. Absorbantele si tampoanele sunt albite cu clor, procedeu industrial in urma caruia se elibereaza dioxina, substanta cancerigena. Prezenta acestei substante a facut ca multe femei sa renunte la absorbantele interne. Pentru a lamuri situatia, Food and Drug Administration (FDA) – agentie americana responsabila cu protejarea si promovarea sanatatii publice, a analizat continutul de dioxina din sapte marci importante de tampoane de unica folosinta.

Concluzia analizei a fost ca nivelul de dioxina din aceste produse nu este periculos. Limita tolerabila, care nu este periculoasa, este de 70 picograme pe kilogramcorp, iar cel mai mare nivel descoperit intr-un tampon a fost de 0,225 picograme.

2. Tampoanele interne contin vascoza pentru a le spori capacitatea de absorbtie, dar aceasta poate provoca leziuni la nivelul tesuturilor intravaginale, prin care alte substante nocive pot patrunde mai usor in organism.

3. Tampoanele pot determina uscarea peretilor vaginali.

4. Straturile contin lipici industrial, materiale si mirosuri artificiale, iar cel cu rol absorbant este confectionat din reziduuri petroliere. Ultimul invelis este confectionat din nylon, care nu permite circulatia aerului, determinand un spatiu inchis, propice dezvoltarii bacteriilor. Plasticul si parfumul din compozitia tampoanelor si absorbantelor pot da alergii sau iritatii.

5. Contin si produse alcaline care modifica PH-ul zonei intime, favorizand dezvoltarea unor microorganisme care pot duce la sterilitate. Cauzele multor boli sunt bacteriile, de aceea trebuie sa stim in ce conditii se inmultesc ele: umezeala, caldura (35°C-40°C), spatiu inchis. Prin folosirea absorbantelor din comert, sunt indeplinite toate cele trei conditii.

Temperatura corpului nu o putem modifica, dar putem elimina spatiul inchis si umezeala. Absorbantele din comert creeaza spatiu inchis din cauza stratului de nylon, mentin umezeala din cauza unei slabe puteri de absorbtie. Dupa cateva ore, sangele intra in descompunere, favorizand dezvoltarea bacteriilor. S-a dovedit ca dupa 2 ore, pe o suprafata de 1cm² de absorbant cu sange, se dezvolta 107 tipuri de bacterii, deci aceste absorbante trebuiesc schimbate minim la fiecare 2 ore (vara si mai des), cum de altfel este indicat si de producatorii lor.

6. Printre problemele medicale cauzate de tampoane si absorbante se numara: alergii, ciuperci, dezechilibre microbiene, iritatii, mirosuri neplacute si inflamatii.

7. Punga cu absorbante, odata desfacuta, nu se mai inchide ermetic, permitand patrunderea bacteriilor existente frecvent in mediul umed din baie (acolo unde sunt depozitate, de obicei, absorbantele). Acesti microbi intra in contact direct cu partea intima si cea mai sensibila a corpului nostru.



loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit