Stiri medicale

7 sfaturi care ajuta creierul sa functioneze mai bine

Publicat: 21 ian. 2011

Timpul este principalul inamic al creierului, iar odata cu inaintarea in varsta apar si golurile de memorie. Lipsa odihnei, necazurile si stresul sunt alti factori care pot provoca pierderea memoriei, insa pe durata scurta, Iata cateva sfaturi, potrivit Daily Mail, care va pot ajuta sa va folositi mai eficient creierul si in acelasi timp sa-i provocati potentialul.

1. Vorbeste mai repede
Vorbitul intr-un ritm rapid poate face minuni pentru memoria verbala pe termen scurt. Si asta deoarece lungimea unui cuvant influenteaza usurinta cu care ti-l amintesti. Cu cat un cuvant are mai multe litere, cu atat este mai greu de tinut minte, iar cu cat dureaza mai mult sa il rostesti sau sa-l repeti cu atat este mai dificil de memorat. 

2. Fa lista de cumparaturi „cu cap”
O lista ce contine cuvinte diferite este mult mai usor de tinut minte decat una care are cuvinte ce suna asemanator, care rimeaza. In cazul ultimei situatii, creierul devine confuz. 

De aceea, cand mergi la cumparaturi, spre exemplu, si incerci sa tii minte tot ce ai de luat, evita sa pui cuvintele in ordine alfabetica (grupeaza-le mai degraba dupa categorii – produse de curatat, alimentare). 

3. Incearca sa folosesti cuvinte variate in fiecare zi
Probabil ti s-a intamplat sa te gandesti la ceva anume, un fruct spre exemplu, sa il vezi imaginar, sa stii ce gust are, sa-i amintesti cand ai mancat unul ultima data, dar sa nu reusesti sa-i aduci aminte cum se numeste, iar acest lucru sa se intample brusc peste vreo doua ore, cand esti prins intr-o alta activitate si deja nu te mai gandeai la denumirea lui. 

Acest fenomen, apare cel mai adesea atunci cand este vorba de cuvinte pe care nu le folosesti frecvent. Pentru a reduce insa numarul situatiilor de acest gen, incearca sa rostesti zilnic cuvinte cat mai variate. 

4. Joaca-te
Foloseste-te, din cand in cand, de diverse jocuri mentale, fie singur, fie provocand pe cineva. Spre exemplu, impune-ti sa numesti cat mai multe animale in 30 de secunde – un animal pe secunda de preferat. Apoi, sporeste putin dificultatea sarcinii si numeste animale care sa inceapa cu o anumita litera, tot in 30 de secunde. 

Iar exercitii de acest gen pot fi numeroase, si in diferite variante, scopul lor fiind de a provoca mintea sa faca diverse conexiuni. Sahul stimuleaza, de asemenea, creierul.

5. Nu vorbi prea mult despre o problema
Atunci cand cauti solutii pentru o situatie problematica, procesul creativ poate fi ingreunat daca vorbesti prea mult despre aceasta, conform unor studii. 

6. Stresul afecteaza functionarea creierului
Cercetatorii au descoperit ca un nivel ridicat de stres poate reduce volumul hipocampusului (acea portiune din creier responsabila cu acumularea de informatii noi). 

In plus, stresul duce la o tensiune arteriala ridicata iar, in urma unui studiu realizat cu ajutorul a 1.000 de adulti care aveau 65 de ani sau mai mult, specialistii au aflat ca cei care aveau aceasta problema in ceea ce priveste tensiunea erau expusi unui risc mai mare de a suferi deteriorari cognitive moderate. Adica hipertensivii se concentrau mai greu, indeplineau unele activitati cognitive simple intr-un timp mai mare si uitau mai des diverse lucruri. 

7. Fa miscare
Exercitiile fizice au un rol important in functionarea creierului si te ajuta sa dormi mai bine. Cercetatorii au descoperit ca doar 15 minute pe zi de miscare pot face o diferenta mare in ceea ce priveste calitatea somnului si te pot face sa te simti mai lucid in timpul zilei. 

In plus, scapa de rutina, indiferent daca este vorba de a merge pe un alt traseu la serviciu sau de a incerca sa mananci mai mult cu mana stanga.

Citeste si:

Mutati-va la tara si uitati de internet! Protejati astfel creierul  loading...

Adauga un comentariu