Cancan ultimă oră

7 trucuri pe care le-ai învățat în copilărie și care încă funcționează

Publicat: 20 feb. 2020

Anumite trucuri sunt atât de utile și de simple încât pot folosi mai multor generații. Și totuși, în timp, ele sunt cumva uitate și intră în categoria „sfaturile bunicii”. Reînviind puțin trecutul, iată câteva trucuri din copilărie de care toată lumea a uitat, dintr-un motiv sau altul.

1. Află cât timp a mai rămas până la asfințit
Ține-ți degetle lipite și întinde-ți mâna astfel încât soarele stă pe degetul arătător. Apoi numără câte degete ajung la linia orizontului. Fiecare deget reprezintă aproximativ 15 minute până la asfințit.

2. Află numărul zilelor dintr-o lună
Strânge-ți pumnul și începe să numeri lunile după articulații. Fiecare articulație ridicată și fiecare gol reprezintă o lună. Dacă numeri la o mână, după ce ajungi la sfârșit, începe din nou la cealaltă mână, cu articulația arătătorului. Dacă luna este pe partea ridicată, are 31 de zile. Dacă e într-un gol, are 30 (sau mai puțin).

3. Află dacă luna e în creștere sau descreștere
Pentru a-ți învăța copilului cum să știe în ce fază este luna, folosește literele D, O și C. Luna plină este, desigur, un O, primul sfert este D, iar al doilea este C.

4. Truc pentru memorarea numerelor romane
Pentru a-ți aminti cifrele romane poți folosi fraza My Dear Cat Loves Xtra Vitamins Intensely. Primele litere ale cuvintelor reprezintă numeralele romane în ordine descrescătoare.

5. Verifică calitatea bateriilor
E ușor să diferențiezi între o baterie bună și una rea. Ridică 2 baterii la 1-2 cm deasupra unei mese și lasă-le să cadă. Bateria care ricoșează și cade este goală.

6. Înmulțirea pe degete
De multe ori, copiii își amintesc ușor înmulțirea cu numere mici, dar au dificultăți la numerele 6, 7, 8 și 9. Pentru a rezolva această problemă a copiilor, învață-i un truc simplu. Îndreaptă-ți palmele spre față. Numără fiecare deget, începând cu degetul mic, de la 6 la 10. Apoi, de exemplu, pentru a înmulți 7 cu 8, atinge degetul numărul 7 de la mâna stângă cu degetul 8 al mâinii drepte. Numărul degetelor de jos, numărându-le și pe cele care se ating, reprezintă zecile (avem 5). Cât despre degetele de sus, trebuie să-le înmulțești între ele (în cazul nostru, înmulțim 3 cu 2). Răspunsul: 7×8=56. În acest fel, poți învăța rapid înmulțirea cu 6, 7 și 8.

Pentru a înmulți cu 9, întinde-ți degetele și pune-ți mâinile pe masă cu palmele în jos. Apoi, pentru a înmulți orice număr cu 9, îndoaie degetul corespunzător. Degetele de dinainte sunt zeci, degetele de după sunt unități. De exemplu, pentru a înmulți 7 cu 9, îndoaie al șaptelea deget. 6 degete rămân înainte și 3 după. Iar răspunsul e, desigur, 7×9=63.

7. Lungimea
Dacă ai nevoie să măsori un obiect, dar nu ai o linie la îndemână, poți folosi degetele de la o singură mână. Conform proporțiilor umane medii, distanța dintre vârful degetului mare și vârful arătătorului este de 18cm, iar distanța dintre degetul mare și degetul mic este de aproximativ 20cm. Desigur, această metodă nu e 100% precisă, deoarece fiecare dintre noi are mâini de lungimi diferite. Totuși, poate fi utilă pentru aproximație.

Adauga un comentariu