Coronavirus

70% din populația țărilor membre UE ar putea să fie vaccinată până la vară

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
70 din populația țărilor membre UE ar putea să fie vaccinată până la vară
Comisia Europeană se așteaptă ca până la vară, 70% din populația țărilor UE să fie vaccinată

70% din populația țărilor membre UE ar putea să fie vaccinată până la vară. Aceasta este ținta Comisiei Europene care vrea să ceară statelor membre UE să-și coordoneze eforturile de vaccinare a populației.

Inițial, UE vrea ca până-n martie să fie imunizat 80% din personalul medical, dar și persoanele de peste 80 de ani.

Cele două ţinte privind vaccinarea populației statelor din Uniunea Europeană sunt incluse în documentul de lucru ce va fi dezbătut în regim de videoconferinţă prevăzută pentru 21 ianuarie, care se va concentra pe vaccinarea anti-COVID-19 în contextul în care cele 27 de state membre încearcă să-şi coordoneze eforturile de combatere a pandemiei, informează dpa.

Discuții legate de paşaportul de vaccinare

De asemenea, liderii statelor membre vor analiza posibilitatea existenţei unui paşaport de vaccinare şi a altor privilegii asociate, în Uniunea Europeană, pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19.

Potrivit surselor dpa, citate de Agerpres, Comisia Europeană este favorabilă emiterii unui document care să fie pe cât posibil precis şi recunoscut în toate state statele UE.

Documentul ar trebui să precizeze numele persoanei vaccinate, tipul vaccinului, ţara şi data în care i-a fost administrat şi să contribuie la urmărirea eventualelor efecte adverse.

Comisia va susţine, totuşi, că eventualele privilegii acordate persoanelor vaccinate, precum posibilitatea de a intra în restaurant sau accesul mai facil la călătoriile de vacanţă, ar trebui lăsate la latitudinea statelor membre.

Grecia a cerut certificate de vaccinare

Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum sunt acum testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen: „Trebuie recunoscute reciproc de statele UE!“

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, relatează Euractiv.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu