Secretele istoriei

747 de militanti ai Statului Islamic au fost ucisi la Mosul; fortele paramilitare progreseaza in fata jihadistilor

Publicat: 31 oct. 2016

Fortele irakiene au ucis 747 de combatanti ai gruparii Statului Islamic (SI) in luptele de langa de Mosul, cu sprijinul aerian al aliantei conduse de SUA, in cadrul ofensivei declansate la 17 octombrie cu scopul de a-i alunga pe jihadisti din acest fief al lor din nordul Irakului, a declarat duminica un responsabil al fortelor de securitate irakiene, citat de DPA.

Seful politiei federale din Irak, Raed Jawdat, a adaugat ca militantii au fost ucisi in luptele duse la sud de Mosul. „Aproximativ 1.400 de km.p. au fost eliberati in sud si 88 de combatanti ai ISIS au fost arestati”, a declarat el intr-o conferinta de presa.

Fortele paramilitare irakiene avansau duminica in fata jihadistilor, in a doua zi a ofensivei lor pentru a intrerupe legaturile intre Mosul si zonele pe care gruparea Statul Islamic le controleaza in Siria, potrivit AFP.

Combatanti ai Unitatilor mobilizarii populare (Hachd al-Chaabi), o coalitie a militiilor siite sustinute de Iran, au cucerit de la jihadisti doua sate si zonele inconjuratoare, au anuntat ei in mai multe comunicate. Scopul acestora este sa intrerupa caile de aprovizionare ale Statului Islamic intre Mosul si estul Siriei, in special cu Raqqa, fieful sau.

Participarea Unitatilor mobilizarii populare este sursa de tensiune in cadrul vastei coalitii antijihadiste, kurzii si arabii sunniti irakieni nefiindu-le favorabili. Militiile siite au asigurat ca nu intentioneaza sa intre in Mosul dupa ce au fost acuzate de abuzuri in cursul precedentelor cuceriri ale oraselor cu populatie majoritar sunnita ca Fallujah si Ramadi.

Aceste grupari paramilitare intretin relatii dificile si cu coalitia internationala condusa de SUA, precum si cu Turcia, care urmareste indeaproape evolutia in nordul Irakului.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sambata ca, daca acestia vor ataca populatia turkmena din Tal Afar, raspunsul Turciei „va fi diferit”, fara sa precizeze masurile pe care le are in vedere.loading...

Adauga un comentariu