Diete si regimuri

8 alimente care constipă

Publicat: 10 ian. 2021
Ciocolata
Ciocolata în exces, în special ciocolata cu lapte, poate favoriza constipația.

Constipația este definită ca o întârziere sau dificultate în evacuarea scaunelor: mai greu decât în ​​mod normal si mai puțin de 3 ori pe săptămână. Aceste tulburări de tranzit pot fi cauzate de mai mulți factori: sex, vârstă, o dietă săracă în fibre, lipsa activității fizice, șezut prelungit, stres, modificări ale ritmului vieții, cum ar fi călătoria sau anumite stări fiziologice particulare, cum ar fi sarcina, de exemplu. Iata 8 alimente care constipă!

8 alimente care constipă

În caz de constipație, este indicat să crești consumul de fructe și legume verzi, să consumi cereale integrale, asta pentru că sunt alimente bogate în fibre, în special fibre insolubile. Acestea captează apa, măresc volumul scaunului, fermentează puțin la nivelul colicilor și accelerează tranzitul intestinal. De asemenea, se recomandă să beți multă apă și să faceți mișcare.

Dacă sunteți predispus la constipație, este mai bine să limitați consumul de alimente care încetinesc tranzitul intestinal. Acesta este în special cazul orezului, bananelor și gutuielor verzi, alimentelor grase, cum ar fi prăjiturile sau sosurile, produsele de patiserie făcute cu grăsimi de proasta calitate, orezul alb, dar și ceaiul sau ciocolata.

Ciocolată

Ciocolata în exces, în special ciocolata cu lapte, poate favoriza constipația. Mai bine consumați ciocolată neagră bogată în cacao. Cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât conține mai multe fibre care favorizează tranzitul.

Gutui

Gutuia, bogată în fibre și fructoză, ar trebui să favorizeze tranzitul intestinal. Cu toate acestea, conține și numeroase tanini (care îi conferă gustul ușor acru). Aceste taninuri sunt cele care încetinesc tranzitul intestinal. De aceea gutuia este un fruct constipant și, pe de altă parte, recomandat în caz de diaree.

Grăsimi gătite

Grăsimile gătite (sosuri, alimente prăjite) pot favoriza constipația. În caz de constipație, este mai bine să evitați grăsimea gătită, gătiți alimentele cu ușor (abur sau apă), apoi adăugați ulei de calitate, cum ar fi uleiul de măsline, fără a-l găti.

Orezul alb

Orezul alb este unul dintre alimentele care încetinesc tranzitul. Este mai bine să consumați cereale integrale bogate în fibre care favorizează o bună reglare a tranzitului: orez integral sau basmati, quinoa, hrișcă, mei și grâu integral.

Produse de patiserie

Produse de patiserie pot constipa din cauza aportului lor scăzut de grăsimi. Acesta este în special cazul produselor de patiserie industriale. Optează pentru produse de patiserie de casă făcute cu cereale integrale și fructe pentru momente dulci bogate în fibre.

Ceaiul

Ceaiul constipă, în special ceaiul negru, deoarece taninurile sale încetinesc tranzitul. Mai bine este să-l înlocuiți dacă sunteți predispus la constipație.

Banana

Banana este un fruct despre care se știe că este constipant. Bananele verzi sunt cele care încetinesc tranzitul. De aceea, favorizați consumul de banane coapte. Gutuia este, de asemenea, un aliment constipant. Acesta este motivul pentru care este recomandata în caz de diaree.

Morcovi fierți

Morcovii fierți constipă, deoarece încetinesc tranzitul intestinal. Sunt recomandati în caz de diaree. Este mai bine să consumați morcovi cruzi, bogați în fibre dacă sunteți predispuși la constipație.

Adauga un comentariu