Mozaic muzical

8 ani fara Johnny Raducanu. A murit cu o pensie de 429 de lei

Publicat: 20 sept. 2019

Johnny Raducanu s-a stins la 19 septembrie 2011, la 79 de ani. Cu putin timp inainte de a pleca dintre noi, , veteranul muzicii de jazz a marturisit pentru Click! cat de trist este. ”Am renuntat la toate, acum nu vreau decat sanatate.” Avea o pensie de 429 de lei.

Au trecut opt ani de cand ne-a parasit Johhny Raducanu, vrajitorul pianului. Se apropia de 80 de ani si era trist, bolnav si sarac. ”Am renuntat la toate, acum nu vreau decat sanatate”, ne spunea in 2011 “Mr. Jazz of Romania”, cum l-au numit americanii.

Johnny Raducanu avea o pensie de 429 de lei

Johnny Raducanu a marturisit pentru Click! cat de trist este. Vrajitorul pianului isi facea singur cumparaturile si isi gatea meniuri vegetariene, desi ii era din ce in ce mai greu sa mearga. Insa, moartea a venit si l-a luat in cea mai crunta parte a vietii sale. Era bolnav si avea o pensie de 429 de lei.

Johnny Raducanu, biografia

Pe numele sau real Raducan Cretu, s-a nascut intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas inca de la 19 ani. A facut studii medicale la Iasi, Cluj si Bucuresti.

Americanii l-a numit pe Johnny Raducanu “Mr. Jazz of Romania”, in 1987, si l-au facut membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Toti specialistii din domeniu spun ca Johnny Raducanu a imbogatit jazzul mondial, nu doar pe cel romanesc, prin numeroase compozitii originale chiar in perioada regimului comunist. “Vechiul port”, “De mult intr-o carte”, “Nu veni, nu pleca”, “Ma cheama marea”, “Iarna, iarna” sunt cateva dintre cantecele scrise de Johnny Raducanu.

Johnny Raducanu a trait in saracie lucie

Putini stiu ca in ultimii ani de viata Johnny Raducanu a trait in saracie crunta si se lupta cu bolile. In 2011, veteranul muzicii de jazz, avea o pensie de 429 de lei, dupa zeci de ani de cariera stralucita. In interviul pentru ziarul Click! cu putin timp inainte sa ne paraseasca,  Johnny Raducanu ne spunea ca il supara un diabet ”urat” si merge greu, dar el continua sa aiba concerte ”cand si cand”.

Spunea ca jazzul este viata lui, pentru asta traieste, dar si pentru ca pensia lui este de doar 429 de lei, adica putin peste o suta de euro.

”Vreo 20 de ani, am avut cartea de munca la Electrecord, iar in 1990 am fost scos la pensie ca … portar. Mi-au spus cei de la «Personal» sa tac din gura si sa spun mersi ca imi da si atat. Dar, recunosc, a fost alegerea mea. Prietenii mei din New York mi-au tot spus sa raman in State, sa nu stau cu o pensie de 100 de euro, iar eu am ales sa ma intorc de fiecare data in tara mea”, ne-a povestit, atunci, maestrul Johnny Raducanu.

Nu a recunoscut ca este extrem de greu sa traiesti cu bani atat de putini, spune ca a avut el grija sa aiba de toate. In cele din urma, a marturisit: ”Am renuntat la toate, acum nu vreau decat sanatate.”loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit