Boli si tratamente

8 cauze ale caderii parului

Publicat: 10 feb. 2012

1. Alopecia androgenetica
Imbraca aspecte clinice diferite la femei si la barbati si implica un exces de hormoni androgeni sau un raspuns particular, conditionat genetic, la un nivel normal hormonal. Prezenta la femei a acestei afectiuni indica cel mai adesea un exces hormonal si poate fi acompaniata de hirsutism (prezenta pilozitatii in teritorii in mod normal fara fire de par) sau chiar virilizare (in cazurile severe). Modelul feminin este mai difuz, fara a ajunge la pierderea completa a parului.

La barbati, caderea parului incepe de obicei in zona frontoparietala sau in zona vertexului, antrenand in evolutie unificarea celor doua zone, cu pierderea in totalitate a firelor de par.

2. Alopecia areata
Este a doua cea mai comuna forma de alopecie non-cicatriciala. Parul este rapid pierdut sub forma unor placi foarte specifice, perfect rotunde sau ovalare; cazurile difuze sunt mai rare si mai greu de diagnosticat. Neglijarea acestei afectiuni sau a cauzelor declansatoare poate antrena pierderea completa a parului de la nivelul scalpului (alopecia totala) sau a intregii pilozitati corporale (alopecia universala).

3. Efluviumul anagen
Pierderea difuza a parului, secundara expunerii organismului la substante cu potential toxic; afecteaza rapid scalpul, cu pierderea aproape in totalitate a firelor de par, insa cu refacerea pilozitatii odata ce stimulul a fost intrerupt.

4. Efluviumul telogen
Alopecie difuza ce urmeaza la cateva luni dupa un eveniment stresant, interventie chirurgicala, sarcina, etc. De obicei, mai putin de 50% din scalp este afectat, cu refacerea pilozitatii odata ce stimulul declansator a fost indepartat.

5. Alopecia de tractiune
Pierderea parului cauzata de diverse proceduri de styling, ce afecteaza  firele de par prin intindere, rulare, prindere, etc.

6. Trichotilomania
Pierdere a firelor de par cauzata tot prin tractiune, cu aspect mai localizat; frecventa la copii, uneori legata de diverse cauze stresante, cu impact psihologic, sau prin rularea pe deget a firelor de par.

7. Alopecia cicatriciala
Pierdere de par asociata cu o distructie permanenta a foliculilor pilosi;  adesea se manifesta prin placi unde firele de par sunt absente sau reduse, cu caractere modificate, cu modificari inflamatorii sau prezenta de scuame in zonele de scalp afectate. Procesul cicatricial, odata initiat, devine definitiv.

8. Tinea capitis
Infectie fungica a firelor de par, realizand un aspect caracteristic, cu placi alopecice, unde firele de par sunt fragmentate aproape de emergenta lor; afectiunea este mai frecventa la copii.loading...

Adauga un comentariu