Boli si tratamente

8 cauze ale hiperuricemiei

Publicat: 19 sept. 2011
7

Prin hiperuricemie se intelege cresterea valorilor acidului uric in sange, peste 70 mg la litru la barbati si 60 mg la femei. Cresterea valorilor uricemiei constituie un factor de risc pentru guta, litiaza renala, nefropatia interstitiala etc.

Acidul uric este produsul de eliminare care rezulta din metabolismul nucleoproteinelor (purinelor). Aportul rezulta din ingestia de purine, din catabolismul nucleoproteinelor celulare si din transformarea directa in acid uric a unei parti a purinelor sintetizate de organism, plecand de la substantele de care dispune (glicocol, glutamina, acid aspartic). 

Eliminarile de acid uric se realizeaza prin degradare intestinala si eliminare prin rinichi. Hiperuricemiile primare apar la 3% dintre adultii barbati (la femei mai putin). In numeroase cazuri exista un factor genetic.

Cauzele hiperuricemiei
– excesul de aport (nucleoproteinele aduse cu alimentele, substante uricogene ca alcoolul si lipidele, catabolismul acizilor nucleici in tesuturi);
– exagerarea procesului sintezei „de novo” a purinelor;
– eliminarea renala si intestinala insuficienta a acidului uric;
– distrugerea insuficienta a acidului uric in organism. 

Hiperuricemiile secundare apar din cauza:
– supraalimentatiei proteice, in special purinica;
– bolilor renale ca: insuficienta renala cronica, boala polichistica renala, pielone­frita cronica etc;
– catabolismului exagerat al nucleoproteinelor celulare, care apare in poliglobulii, anemii hemolitice, mielom, leucoza mieloida, neo-plazii etc, cu hiperproductie de acid uric endogen;
– anumitor boli ca diabetul cu cetoacidoza, inanitie, obezitate.
– unor medicamente: hiperuricemia medicamentoasa apare dupa administrarea de diuretice (saludiuretice, diuretice mercuriale, acetazolamida), dupa administrare de salicilat de sodiu sau aspirina.

Adauga un comentariu