Boli si tratamente

8 semne ale endometriozei, boala care te lasa fara copii

Publicat: 08 apr. 2011

Endometrioza este o afectiune ginecologica care presupune o extindere nefireasca a tesutului endometrial (tesut aflat in mod normal in mucoasa ce captuseste cavitatea uterina), fie in zone invecinate aparatului reproducator feminin (ovare, ligamente, peritoneul pelvin, septul recto-vaginal, vezica urinara etc.), fie absolut inexplicabil in zone imprevizibile precum plamani, inima, chiar sistemul nervos. In perioada menstruala, aceste celule, indiferent de locatie, se comporta ca si cele endometriale normale, formand sangerari si chisturi, din cauza modificarilor hormonale. Prin urmare, provoaca leziuni pe organele pe care le colonizeaza, inflamatii si iritatii. Sangele curge din uter spre vagin scurgandu-se astfel din corp, dar sangele si tesutul distrus din umflaturile endometriale nu au cum sa se scurga din corp. Rezulta astfel o serie de probleme: sangerare interna, dureri, infertilitate, probleme intestinale. Endometrioza afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 25 si 40 ani si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii (30 -40% dintre pacientele cu endometrioza sunt sterile).

Simptomele endometriozei. In functie de simptomatologia bolii, endometrioza poate fi clasificata in usoara, moderata sau severa si are tendinta de a se agrava in timp in lipsa unui tratament adecvat. Unele femei cu endometrioza nu prezinta semne si simptome, iar boala este descoperita in timpul unei interventii chirurgicale pentru o alta afectiune. Iata cateva dintre simptomele endometriozei: durere in timpul contactului sexual; durere in timpul urinarii; durere la nivelul vezicii urinare si chiar a membrelor inferioare; crampe dureroase in timpul menstruatiei (ce dureaza mai mult de 8 zile si are un flux abundent); durere abdominala acuta inainte sau dupa menstruatie; dureri pelvine cronice sau dureri lombare manifestate chiar la schimbarea pozitiei; sangerari in afara menstruatiei; oboseala. 

Endometrioza provoaca leziuni, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere sau ale celorlalte organe afectate, producand dureri mari. Dincolo de partea fizica, exista partea psihica, ce nu este ferita de suferinta. O femeie cu endometrioza este de cele mai multe ori infertila, problema care ii poate provoca adevarate depresii.

Cauze. Cercetarile desfasurate pana acum nu au oferit o certitudine, ci au furnizat vagi scenarii de interpretare. Astfel, endometrioza poate fi cauzata de fragmentele de endometru care ajung in trompele uterine si in cavitatea pelvina si se fixeaza pe tesuturile deja existente. O alta teorie sustine insa caracterul ereditar al bolii sau importanta sistemului imunitar. Alte studii spun ca o reducere a estrogenului prin activitati fizice reduce riscul de aparitie a bolii sau ca femeile care au nascut macar o data sunt mai putin predispuse. Se pare ca si utilizarea steriletului ca metoda contraceptiva este daunatoare, la fel cum sunt si anumite traumatisme ale colului uterin (biopsie, interventii cu laser, conizatie). Nu exista insa certitudini unanim acceptate. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit