Boli si tratamente

8 semne care pot anunta fibromul uterin. Vezi si cum te poti trata

Publicat: 04 mart. 2011
7

Fibromul uterin este o tumora benigna dezvoltata din tesutul fibromatos al uterului care apare, de regula, la femeile cu varste intre 30 si 45 de ani. Numarul fibroamelor uterine este variabil. Uneori se intalneste un singur nodul fibromatos mic in uter, dar de cele mai multe ori, se dezvolta o multime de noduli.

Volumul fibromului uterin este variabil, mai frecvent mic, dar poate ajunge pana la marimea unui cap de adult si chiar mai mare. Se intalnesc rar fibroame care cantaresc 15-30 kg. Fibromul poate fi localizat la nivelul corpului uterin, colului uterin, caz in care poate evolua spre vagin. Potrivit statisticilor, 0,5% dintre fibroame se pot transforma in cancer de corp uterin.

Iata cateva semne si simptome care pot anunta existenta unui fibrom uterin:

1. Sangerarile
Pot aparea intre menstruatii (metroragii) sau ca menstruatii abundente si uneori prelungite (menometroragii), cu pierderi de cheaguri; 50% dintre fibroame produc sangerari.

2. Durerile pelvine
Pot fi spontane, in timpul menstrelor (dismenoree) sau in timpul actului sexual (dispareunie); durerea este intalnita sub forma de senzatie de greutate in abdomenul inferior

3. Probleme urinare
Poti fi mictiuni frecvente, usturimi la urinat, chiar infectii urinare

4. Probleme digestive
Constipatia cronica, defecatia dureroasa, pot fi semne ale unui fibrom uterin.

5. Insuficienta venoasa
Adesea gambele se umfla si exista predispozitie la troboflebite. Varicele membrelor inferioare apar atunci cand fibroamele voluminoase afecteaza organele vecine prin compresii si complicatii mecanice;

6. Secretii vaginale albicioase (leucoree) cantitativ crescute, fara alte manifestari ale unei vaginite.

7. Nevralgii lombare

8. Cresterea in volum a uterului cu deformarea cavitatii uterine

Fibromul evolueaza lent si adesea fara simptome. Din aceasta cauza de multe ori este descoperit numai cu ocazia unui examen ginecologic.

Tratamentul fibromului uterin
In cazul fibroamelor mici este indicat tratamentul hormonal. Aceste tratamente nu dau intotdeauna rezultat, in multe cazuri, fibroamele aparand dupa intreruperea medicamentatiei.

Tratamentul chirurgical este cea mai importanta modalitate de tratament al fibromului uterin si este rezervat fibroamelor mari simptomatice si complicate.Tipul de interventie depinde de varsta pacientei, de marimea si numarul fibroamelor, de evolutia lor si de complicatiile prezente. Chirurgia este ultima solutie, atunci cind simptomele sunt deranjante, iar alte terapii nu au dat rezultate. 

Adauga un comentariu