WoW!

8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Publicat: 07 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
8 septembrie Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
De pe 8 septembrie nu se mai culeg plante medicinale, întrucât se spune că nu mai au puteri vindecătoare

Anual, pe data de 8 septembrie prăznuim o mare sărbătoare, și anume Naşterea Maicii Domnului. Popular, acestei sărbători de la început de an bisericesc i se spune Sfânta Maria Mică sau Sântămăria Mică. În tradiţia de la bunici şi străbunici se zice că Maica Domnului coboară printre noi şi îndeplineşte dorinţele „bune” ale creştinilor. Ce tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică știm?

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică

Sărbătoarea de pe 8 septembrie este marcată atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în Biserica Catolică. Nu ştie nimeni dacă unele obiceiuri şi superstiţii sunt reale, dar le respectăm, întrucât fac parte din identitatea noastră ca popor. Spre exemplu, iată ce se spune că nu e bine să faci pe 8 septembrie:

  • nu se aprinde focul în casă, chiar dacă e frig, altfel atragi boala şi ghinion;
  • femeile nu au voie să coasă ori să spele rufe. Bărbaţii, în schimb, nu au voie decât să dea mâncare şi apă la păsările şi animalele din curte;
  • nu se face treabă nici în ajunul sărbătorii, nici pe 9 septembrie. De altfel, pe 9 septembrie este marcată ziua părinţilor Maicii Domnului, şi anume Ioachim şi Ana;
  • începând cu data de 8 septembrie nu se mai culeg plante medicinale, deoarece se consideră că nu mai au putere vindecătoare.

Ce e bine să faci la Naşterea Maicii Domnului

Bunicile respectau cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile. Nu se abăteau de la ele, iar viaţa şi-o călăuzeau conform câtorva principii simple, dar sănătoase. Iată ce făceau ele pe pe 8 septembrie:

  • aprindeau o candelă, pentru a preamări numele Maicii Domnului, dar şi pentru a alunga spiritele rele;
  • se rugau pentru a rămâne însărcinate, apoi pentru a naşte un copil sănătos. De altfel, Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor;
  • dădeau de pomană struguri şi prune de sufletul morţilor.
lumanare aprinsa langa icoana cu Maica Domnului si pruncul Iisus
La miezul nopții se rostește o rugăciune despre care se zice că îndeplinește dorințele

Credinţe din popor despre ziua de 8 septembrie

Sunt sau nu adevărate? Nu ştim, dar uneori, unele se adeveresc. Iată ce credinţe din popor se mai cunosc:

  • în Maramureş se crede că, dacă pe 8 septembrie plouă, atunci toamna va fi urâtă şi rece. Conform semnelor vremii din această zi, se fac prognoze pentru anul nou agrar;
  • începând cu 8 septembrie, vara devine o simplă amintire, întrucât este gata cu sezonul cald;
  • păsările încep să-şi ia zborul spre ţările calde;
  • nu se mai poartă pălărie după 8 septembrie, ci căciulă. Probabil, de aici şi zicala: “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”;
  • conform anumitor tradiţii, Fecioara Maria e identificată cu Luna sau cu Pământul şi îl roagă mereu pe Dumnezeu să nu piardă lumea aceasta.

Cui spunem LA MULŢI ANI pe 8 septembrie

Totodată, pe 8 septembrie, le spunem LA MULŢI ANI celor aproape 2 milioane de români care poartă prenume derivate din cuvântul „Maria”. Acest prenume provine din iudaică şi înseamnă „cea îndrăgită”, „cea iubită”. Conform Fericitului Ieronim, în ebraică, numele Maria e compus din „măr”, care se traduce prin „picătură”, şi „yam”, care înseamnă „mare. Aşadar, Maria s-ar traduce şi prin „picătură de apă de mare”.
În aramaică, Maryam înseamnă „stăpână”, „doamnă”. Ştiai însă că numele evreiesc Miryam sau Maryam ar putea fi, totuşi, şi de origine egipteană, din verbul „mri”, care înseamnă „a iubi”?

Tradiţie bizară de Sfânta Maria Mică

Bătrânii spun că e bine să ne punem o dorinţă în această noapte, iar dacă este bună, Fecioara Maria ne-o va îndeplini. Ce trebuie făcut, mai exact? Ei bine, la miezul nopţii aprinde o lumânare sfinţită, cum e cea cu care aduci Sfintele Paşti acasă în noaptea de Înviere, te aşezi în genunchi în faţa icoanei Maicii Domnului şi rosteşti rugăciunea de mai jos de trei ori. Încearcă să o spui cât mai atent şi din tot sufletul tău.

Rugăciune pentru îndeplinirea dorinţelor

Iată ce rugăciune e bine să rostim în această noapte, când ceasul va arăta ora 24.00.

„Sfânta Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ţi ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu şi mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ţi arăta recunoştinţa mea, îţi făgăduiesc să fac cunoscută şi altora această rugăciune. Te rog, cu umilinţă, să îmi aduci linişte în tristeţea şi durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni şi bucurii care ţi-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine şi familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inima astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleşeşte acum (aici se spune dorinţa).
Te implor, Ajutătoarea celor aflaţi în suferinţă, înfrânge orice greutăţi precum ai înfrânt balaurul care şade la picioarele tale.
Sfânta Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii acum şi în ceasul morţii noastre. Amin.”

Pe 8 septembrie se citeşte acatistul Naşterii Maicii Domnului:

Adauga un comentariu