Scena artistica din Romania

92 de ani de la nasterea mareului actor Ion Lucian

Publicat: 22 apr. 2016

Fondator si director al Teatrului pentru Copii Ion Creanga” (1964-1972) si al Teatrului Excelsior” din Bucuresti (1990-2012), maestrul Ion Lucian s-a nascut la 22 aprilie 1924, in Bucuresti. Si-a petrecut copilaria si adolescenta in perioada interbelica, intr-o vreme in care viata culturala a Bucurestilor era extrem de bogata.

”Am ales actoria din intamplare. Faceam figuratie la Teatrul National, iar dupa Bacalaureat ma pregateam sa dau examen la Politehnica, numai ca in iunie s-a tinut un concurs de actori si eu am dat replica unui coleg mai mare. Asa m-a vazut George Calboreanu si m-a pus sa fac o cerere pentru comisie ca sa pot participa la concurs. Am intrat primul, iar dupa trei replici mi-au zis Ťmultumescť. Eu am crezut ca nu m-au acceptat si, de rusine, doua saptamani nu am mai dat pe la teatru. M-au cautat si m-au anuntat ca am intrat al treilea din 136 de concurenti. Si, in clipa aia, s-a semnat destinul meu”, povestea, in 2010, maestrul Ion Lucian intr-un interviu publicat pe www.taifasuri.ro.

A absolvit Academia Regala de teatru si muzica din Bucuresti, in 1945. Debutul scenic avusese loc insa cu trei ani in urma, cand, student fiind, a preluat pe neasteptate rolul lui Gulita, din ”Coana Chirita”. A starnit un asemenea entuziasm, incat a doua zi Liviu Rebreanu, directorul Teatrului National, l-a pastrat definitiv in rol, rasplatindu-l cu o gratificatie echivalenta cu salariul pe trei luni.

Vezi si A murit actrita Paula Sorescu Lucian, fosta sotie a maestrului Ion Lucian

Dupa perioada TNB a mai jucat la Teatrul de Opereta Alhambra intre 1945-1947, iar la Teatrul Municipal Bucuresti (actualul Bulandra), in perioadele 1947-1952 si 1956-1960. Pe scena Teatrului ”Nottara” a urcat in 1952, pentru ca mai tarziu, intre 1960-1964 si din 1972 pana in 1990, sa fie actorul Teatrului de Comedie din Bucuresti.A jucat peste 200 de personaje din dramaturgia romaneasca si universala, si a semnat regia la peste 100 de spectacole jucate de sute de ori pe scenele din Bucuresti, dar si din tara si strainatate.

Vezi si Cei mai mari actori romani – Ion Lucian

Dintre acestea amintim: Florindo din „Mincinosul” de Carlo Goldoni, Magnasco din „Asta seara se joaca fara piesa” de Luigi Pirandello, Gustl din „Tara surasului” de Franz Lehár, Valentin din „Nu se stie niciodata” de G. B. Shaw, Tristan din „Cainele gradinarului” de Lope de Vega, Nae Girimea din ecranizarea piesei „D’ale Carnavalului” de I. L. Caragiale, regizata de Gheorghe Naghi si Aurel Miheles, Jean din „Rinocerii” de Eugen Ionescu, Pantalone din ”Regele Cerb” de Carlo Gozzi, Reporterul din ”Procesul d-lui Caragiale” de M. Stefanescu, rol dublu Fratii Bullinger din ”Swek in al II-lea razboi” de Bertold Brecht, avocatul Radulescu Nercea din ecranizarea piesei „Titanic vals” de Tudor Musatescu, in regia lui Paul Calinescu, Iorgu Langada din ”Escu…”, Marele preot din ”Legenda ultimului imparat”, Tatal din ”Iubire” de L. Barta, Taus din ”Ceasornicaria Taus” de Gelu Naum.

De-a lungul carierei, a fost invitat in calitate de actor si regizor in Italia, Belgia, Franta, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizari de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesa proprie dedicata copiilor, ”Cocoselul neascultator”, montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau.

Dragostea sa pentru cei mici vine de la un spectacol pentru copii, in care a fost distribuit de doamna Bulandra la Teatrul Municipal, pe vremea cand era actor acolo: ”Asa m-am indragostit de publicul de copii si am zis ca pentru ei trebuie facut mult mai mult decat intamplatoarele spectacole ce se montau in scoli. Este important ca primul contact al celor mici cu arta sa fie reusit, altfel le ratezi cariera de viitori oameni de arta. Teatrul ŤIon Creangať a reprezentat cultura romaneasca pe continentul american, pe arhipelagul nipon si in toata Europa. Am facut lucruri frumoase acolo’ spunea maestrul in cadrul aceluiasi interviu.

A fost profesor universitar la Institutul de Teatru si Film (1952-1956), iar intre 1998-2000 a predat la Universitatea ”Hyperion” din Capitala.

Maestrul Ion Lucian nu si-a „limitat” cariera teatrala doar la partea de interpretare a rolurilor, ci a si conceput, montat, regizat si scris teatru: ”Le petit coq”, ”Muschetarii …Magariei Sale”, ”Drumul e liber”, ”Snoave cu masti”, ”Cenusareasa”, ”Nemaipomenitele aventuri ale lui Nils”. Traduceri jucate: ”L’ Etourdi” (Moliere), ”Il Bugiardo” (Goldoni), ”Un fil a la patte” (Feydeau), ”Celimare, bien amie” (Labiche), ”Le souper” (Brissvile). Volume tiparite: ”Fantezii pe teme umoristice”, ”Stelute de umor”, ”Le petit coq” (Paris, 1975).

Mari regizori romani l-au distribuit in roluri memorabile in filme, precum: ”Doua lumi si o dragoste” (1947), ”Viata invinge” (1951), ”Gelozia bat-o vina” (1954), ”Doi vecini” (1958), ”D’ ale carnavalului” (1958), ”Titanic vals” (1964), ”Mofturi 1900” (1964), ”Doctor fara voie” (1976), ”Rosia de un kilogram” (1979), ”Ramasagul” (1984), ”Medalia de onoare” (2009).

Maestrul Ion Lucian avea un mare talent de a interpreta in aceeasi maniera extraordinara, atat pentru copii cat si pentru adulti, imprimandu-le acea nota de expresivitate si de afectivitate caracteristica geniului sau artistic. Astfel a realizat cel de-al treilea album CD, intitulat „Taclale”, din colectia ”Mari actori romani”, lansat la 23 decembrie 2010.

A fost membru in Asociatia Scriitorilor Francezi de Teatru si Muzica de la Paris (1973), in Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret de la Paris, iar din 2001 al Clubului Diplomatiei Culturale. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Societar de Onoare al Teatrului National ‘I.L. Caragiale’ din Bucuresti, cumul cu ‘Excelsior’ (din 2002).

Activitatea sa de om de teatru a fost incununata de o serie de premii si distinctii: Ordinul Muncii Clasa I si II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, ‘Artist Emerit’ (1954), premiul pentru interpretare Brasov (1982), premiul pentru interpretare Bacau (1983), premiul UNITER pentru intreaga cariera (2001), Premiul National UNITER pentru intreaga cariera dedicata tanarului public (2002), premiul pentru cel mai bun spectacol (Israel, 2002), Premiul de Excelenta in cadrul Festivalului Comediei Romanesti (2007), Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (2012).

A fost distins cu Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler.

Maestrul Ion Lucian a fost decorat, la 7 iunie 2004, cu titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare din Franta, pentru activitatea in spatiul francofon. Titlul i-a fost oferit de presedintele Jacques Chirac si inmanat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne. ”In momentul cand mi-a agatat decoratia in piept am simtit un val de caldura launtrica, ce mi-a schimbat metabolismul. Mi-am dat seama in clipa aia ca am primit o distinctie pentru activitatea mea culturala de la ”farul culturii europene” declara cu satisfactie, in 2010, artistul pentru taifasuri.ro.

La 1 aprilie 2010, Teatrul Excelsior a sarbatorit 20 de ani de la infiintare. Alaturi de Ion Lucian au fost prieteni si colaboratori, carora actorul le-a multumit spunandu-le: ”Dragostea voastra ma va urmari intotdeauna”.

Inaugurarea noului sediu al Teatrului Excelsior din Bucuresti a avut loc la 4 mai 2011, in prezenta fondatorului si directorului sau, Ion Lucian, una dintre sali purtand numele marelui actor, care a luptat enorm pentru deschiderea acestei institutii de cultura. ”Am alergat mult pentru acest sediu, m-am luptat mult si sper ca pe viitor acest teatru sa ridice la nivelul pe care il merita. M-am simtit in aceasta perioada ca un taur de corida, care a primit lovituri de sabie in greaban, dar a carui zona vitala, mica cat o moneda, nu a fost atinsa. Am avut puterea sa duc la bun sfarsit ceea ce am inceput. Teatrul dispune de trei etaje, cu o suprafata utila de aproximativ 600 de metri patrati. La primul etaj se afla sala de spectacole si foaierul, iar la etajul al doilea, balconul si lojele, cabinele de lumini si sunet. Etajul al treilea e destinat birourilor” declara artistul.

Un an mai tarziu, la 31 martie 2012, maestrul Ion Lucian inceta din viata.

In acelasi an, la 1 aprilie, la 22 de ani de la fondarea Teatrului Excelsior, a fost prezentat publicului, ca o reverenta in fata nemuritorului Ion Lucian, spectacolul ”Snoave cu masti”, scris si regizat de maestrul Ion Lucian, iar la 14 decembrie, a fost readus in memoria publicului, prin decernarea unei stele pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti.loading...

Adauga un comentariu