Info Turism

Destinaţii cu gust: Imambailî, o reţetă adusă de turci în Brăila acum jumătate de secol

Publicat: 18 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Destinaţii cu gust Imambailî o reţetă adusă de turci în Brăila acum jumătate de secol
Destinaţii cu gust

Destinaţii cu gust. Deoarece au stapânit Brăila vreme de trei secole, turcii au lăsat aici o serie de amprente culinare. Printre acestea se numără şi un fel de mâncare bazat de vinete umplute. Poartă numele de ‘imambailî’, o delicatesă pregătită pentru imam – preot în limba turcă.

Această reţeta a fost dezvăluită de doamna Abdul, care face parte dintr-o veche familie de turci stabilită pe teritoriul Brăilei, Doamna Abdul iubește să gătească şi să-şi împărtăşească secretele culinare.

Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de vinete mai mult lunguieţe. De exemplu, pentru şase porţii de mâncare, avem nevoie de trei vinete lunguieţe. Asta pentru că dintr-o vânătă se obţin două porţii de mâncare. De asemenea, este nevoie de un kilogram de roşii, un ardei verde, un gogoşar sau un ardei kapia, o ceapă, un morcov, o ţelină, un sfert de varză tocată, o legătură de pătrunjel, patru căţei de usturoi, doi ardei iuţi, ulei de măsline, piper, două foi de dafin, sare după gust.

Destinaţii cu gust. Imambailî, mod de preparare

‘Vinetele se taie în jumătate pe lung şi li se scoate miezul cu o linguriţă, pentru a putea fi umplute. Separat, se pune la fiert apă cu o lingură de sare, iar când apa fierbe se opăresc vinetele. Se lasă în apa clocotită timp de 2-3 minute. Apoi se scot şi se pun la scurs’, spune doamna Abdul.

Pentru umplutură, se curăţă ceapa şi se taie mărunt, ardeiul şi gogoşarul se taie cubuleţe, morcovul se dă prin răzătoarea cu găuri mari. Varza se toacă fin, ţelina se mărunţeşte bine, iar trei-patru roşii se taie cubuleţe. Legumele astfel tăiate se călesc un sfert de oră cu cinci-şase linguri de ulei de măsline, cu puţină sare şi piper. Se iau de pe foc şi peste ele se adaugă doi căţei de usturoi tăiaţi mărunt şi o jumătate din legătura de pătrunjel şi se amestecă totul. Ceilalţi doi căţei de usturoi se taie în bucăţi mari şi se pun în vinetele puse la scurs.

Un răsfăț pentru papilele gustative

Cu o linguriţă începem să punem umplutura în vinetele scobite. Punem deasupra un praf de piper şi aşezăm vinetele într-o tavă una lângă alta. Restul roşiilor le tăiem pe rând în două şi le dăm prin răzătoare, până ne rămâne coaja în mână. Coaja se dă deoparte. Peste sucul de roşii punem o linguriţă de zahăr ca să-i tăiem aciditatea, câteva boabe de piper, foile de dafin, un praf de sare, un ardei iute tocat, 3-4 linguri de ulei de măsline. Turnăm sosul în tava cu vinete, astfel încât vinetele să fie bine cuprinse de sos, dar nu înecate’, mai spune gospodina.

Tava se dă la cuptor 45-50 de minute, până când vinetele devin moi şi scade sosul. ‘Aşteptăm să se rumenească şi la final le împodobim cu restul de pătrunjel proaspăt.

Adauga un comentariu