Prima pagină » Culinar » Rețeta de cârnați de casă care a cucerit internetul! Ghidul complet pentru cel mai gustos preparat ai iernii

Rețeta de cârnați de casă care a cucerit internetul! Ghidul complet pentru cel mai gustos preparat ai iernii

08 dec. 2025, 09:23,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de cârnați de casă revine în prim-plan cu o variantă tradițională care a făcut furori online. Află pașii corecți, trucurile bucătarilor și recomandările profesionale pentru cârnați perfecți, aromați, suculenți și potriviți pentru afumare.

În bucătăria românească, rețeta de cârnați de casă rămâne simbolul sezonului rece și al preparatelor autentice din carne de porc. În fiecare iarnă, gospodinele și bucătarii se întrec în a obține cei mai gustoși cârnați, iar varianta de față a devenit virală datorită simplității și aromelor perfect echilibrate.

Rețeta de cârnați de casă – preparatul tradițional care nu lipsește de la masa românilor

Reușita preparatului stă în calitatea cărnii, modul de condimentare și răbdarea acordată fiecărui pas.

Ingrediente pentru aproximativ 20 de cârnați:

* 3 kg carne de porc mai grasă (fleică sau ceafă)

* 1,5 kg carne de vită

* 3 căpățâni usturoi

* 1 lingură cimbru uscat

* 2 linguri boia dulce

* 1 lingură boia iute

* 1 linguriță piper

* sare grunjoasă pentru saramură

* ½ linguriță ienibahar

* mațe de porc

Dacă folosești pulpă de porc, se recomandă adaosul de slănină pentru a echilibra raportul de grăsime, esențial pentru o textură suculentă.

Pașii care fac diferența

Începe cu spălarea și răzuirea mațelor, folosind dosul cuțitului sau o lingură de lemn. Apoi lasă-le într-o saramură preparată din 300 ml apă și o lingură de sare. Această etapă elimină mirosurile nedorite și pregătește mațele pentru umplere.

Taie carnea cuburi, toac-o și pune-o într-un vas încăpător. Zdrobește usturoiul cu un praf de sare și adaugă puțină apă pentru a obține o pastă aromată. Încorporează boiaua, piperul, cimbrul și ienibaharul. Sarea se adaugă treptat prin saramură, frământând amestecul până devine omogen și legat. Lasă compoziția la rece peste noapte.

Montează pâlnia pentru cârnați la mașina de tocat și umple mațele fără a presa excesiv. Leagă cârnații la capete, așază-i pe bețe și înțeapă-i cu un ac subțire pentru a elimina bulele de aer. Lasă cârnații câteva ore la temperatura camerei, apoi mută-i într-un loc rece și bine aerisit pentru aproximativ 24 de ore. Abia după acest interval pot fi dați la afumătoare.

Secretele bucătarului Marian Toma

Sfaturile profesionale fac adesea diferența într-o rețetă de cârnați de casă. Bucătarul Marian Toma explică exact ce trebuie făcut:

„Dacă vreţi să faceţi cârnaţi de casă trebuie să alegeţi carne mai grasă gen fleică sau ceafă. Dacă alegeţi pulpă puteţi pune puţină grăsime, de preferat slănină de la porc.
Se poate amesteca şi carne de porc cu vită. Este necesar să fie carne mai grasă, deoarece atunci când îi afumaţi o parte din grăsime dispare şi nu vreţi să aveţi cârnaţi seci. Carnea se toacă prin maşină şi se amestecă foarte bine“, spune bucătarul.

El oferă și detalii despre mațe:

„Compoziţia de cârnaţi se introduce în maţe. Este important ca acestea să fie cât mai subţiri deoarece astfel cârnaţii vor fi mai gustoşi şi se vor găti mai uşor.
Este recomandat că cumpăraţi intestine gata curăţate din comerţ… Acestea trebuie ţinute în apă rece cu sare şi puţin piper pentru a înlătura orice fel de miros neplăcut“, adaugă acesta.

Despre condimentare, sfaturile sunt clare:

„În compoziţia de cârnaţi se adaugă sare, piper, usturoi şi boia dulce după gust…
Un secret este ca atunci când amestecaţi să puneţi puţină apă minerală, iar compoziţia va fi mai pufoasă…

Este bine ca pe măsură ce introduceţi compoziţia să înţepaţi din când în când cu un ac pentru a nu prinde aer… Abia apoi se afumă”, a mai spus bucătarul.

Afumarea trebuie făcută cu lemn fără rășină, precum fagul sau stejarul, evitând coniferele care pot da gust amar. În timpul afumării, o parte din grăsime se pierde, motiv pentru care compoziția trebuie să conțină carne suficient de grasă.

La servire, rumenește cârnații la foc moderat pentru o crustă aurie, păstrând interiorul suculent. Asociază-i cu mămăligă caldă, varză călită sau murături.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025