Local

A ajuns in Cartea Recordurilor, insa la Iasi a fost umilit! Iata prin ce a trecut acest iesean

Publicat: 16 iun. 2015

@ Vointa l-a transformat pe acest iesean intr-un adevarat exemplu @ A aparut in Cartea Recordurilor, dar a ajuns sa fie umilit de catre organizatorii unui concurs local @ O intamplare bizara i-a demonstrat ca locul intai poate fi castigat de altcineva chiar daca el a trecut primul linia de sosire

Vointa l-a transformat pe acest iesean intr-un adevarat exemplu. A aparut in Cartea Recordurilor, dar a ajuns sa fie umilit de catre organizatorii unui concurs local. Viata de care acum acest iesean este mandru a inceput in urma cu 11 ani, cand o problema de sanatate l-a trezit la realitate. Un stil de viata nu tocmai sanatos pe care il avea a fost la un pas sa-i aduca sfarsitul.

„A fost o vreme cand aveam 140 de kilograme pana intr-o buna zi din august 2004, cand viata imi dadea o lectie. O alimentatie bogata in prajeli si fast-food, mii de kilometri parcursi la volan, neodihna, ma simteam rau, dureri in zona inimii, lesin, salvare, resuscitare… concluzia medicala identifica necesitatea de schimbare a regimului de viata: alimentatie, odihna, munca. In final am reusit sa-mi revin, dupa sase luni pierdusem 50 de kilograme, moment in care am introdus miscarea in viata mea, prin alergare. Astazi am impreuna cu sotia mea Lili o fetita, Teodora, si am doar 75 de kilograme”, sustine Cristian Ungureanu.

Vointa l-a transformat dintr-un om obisnuit intr-un om cu o dorinta nestapanita de miscare. Astfel, ieseanul a ajuns sa alerge ori de cate ori este posibil. Indiferent de zi sau de anotimp barbatul alearga. „Alerg pe o strada si ma simt admirat, alerg peste campuri si zaresc o caprioara sau un iepure sau o vulpe, alerg prin padure si surprind un vultur adapandu-se la izvor, alerg printr-un lan de grau visandu-ma Brad Pitt in Troia, alerg fermecat de cantecul pasarelelor din padure, alerg si natura mi se intinde la picioare in toata splendoarea ei”, completeaza Cristian.
 
 Proasta organizare a unui concurs si regulamentul absurd au fost o lovitura puternica
 
Indiferent de obstacolele pe care le-a intalnit in decursul celor unsprezece ani de sport, Cristian a sarit peste ele, insa recent a primit o lovitura nedreapta. Chiar daca a alergat in tara si in afara tarii alaturi de nume sonore ale sportului romanesc si a primit o diploma din partea Guinness World Records prin care se certifica intrarea sa in Guinness Book datorata participarii in echipa care realizeaza prin stafeta cea mai lunga distanta alergata din lume de 3.096 kilometri intitulata Gillette Phenomenal Tour, barbatul a fost „doborat”, chiar in locul sau de suflet, in Iasi. „Miscarea inseamna viata”, un concurs de cros organizat la Iasi cu scopul incurajarii miscarii pentru o viata sanatoasa, duminica, pe 14 iunie, a fost asteptat cu sufletul la gura de catre Cristian Ungureanu, insa avea sa descopere una dintre cele mai neplacute surprize din viata. Ieseanul a castigat concursul, trecand primul linia de final, insa meritele nu i-au fost recunoscute.

„Am participat la un cros organizat de catre Caritas-Iasi, pe care l-am castigat la categoria «persoane active», dar titlul mi-a fost anulat pentru ca nu am purtat tricoul organizatorului, chiar daca in regulamentul oficial nu era prezentat asa ceva, motivand ca au anuntat inainte de start. Am trait s-o vad si pe asta”, sustine Cristian Ungureanu. Astfel, barbatul, chiar daca a castigat concursul, nu a primit decat cuvinde in deradere. Dupa cum spune el, la un moment dat, dupa ce a vorbit cu unul dintre organizatori, ar fi primit un tricou din partea acestora, impreuna cu o gluma de prost gust. Unul dintre reprezentanti i-ar fi spus barbatului ca tot nu va primi premiul chiar daca acum are tricou. Cu toate acestea, ieseanul a trecut brusc de la agonie la extaz, din cauza unei proaste organizari. O regula care nu a fost precizata in regulament l-a mahnit pe barbat. Fiind de o modestie rara, Cristian Ungureanu nu a vrut sa para victima unor regulamente prost gandite, insa vrea sa traga un semnal de alarma asupra unor reguli de baza care nu sunt respectate. Chiar daca organizatorii nu i-au dat premiul pe care l-a castigat pe drept, pentru familie si cunoscuti el ramane un invingator. Organizatorii crosului nu au raspuns la apelurile redactorilor BZI pentru a-si spune un punct de vedere oficial.

Reprezentantii Centrului Diecezan Caritas Iasi au solicitat un drept la replica, pe care il publicam in randurile ce urmeaza 
„In ceea ce priveste evenimentul organizat in data de 14 iunie 2015, „Cros – Miscarea inseamna viata!”, precizam ca nu contestam si nici nu a fost contestata valoarea sportiva a participantilor, precum nu contestam si nu am contestat nici faptul ca dl Cristian Ungureanu a ajuns primul sosit la linia de Finish la categoria „activi” si in niciun caz intentia noastra nu a fost sa umilim pe cineva. Decizia de a nu valida premierea domniei sale s-a datorat faptului ca, dupa cum va poate confirma si dl  Cristian Ungureanu, a ales sa nu respecte conditiile de desfasurare (inclusiv clarificarile oferite, in mai multe randuri, anterior momentului de Start), astfel incat am considerat ca nu putem face rabat de la regulile evenimentului intrucat din punctul nostru de vedere ele trebuiau asumate in egala masura de catre toti participantii.
Scopul activitatii asociatiei noastre este unul de natura socio-caritativa, astfel incat ne asumam unele neajunsuri legate de organizarea acestui eveniment care poate s-au datorat si faptului ca este primul eveniment de acest fel pe care l-am coordonat. Pentru noi a fost o experienta frumoasa din care am tras invataminte. Un punct de discutie intens disputat a fost acea parte a Regulamentului care face referire la echipamentul pe care participantii erau obligati sa il poarte pe durata desfasurarii Crosului. In legatura cu acest aspect, ne asumam faptul ca poate exprimarea din Regulament lasa loc la interpretare. Odata ce unii participanti ne-au intrebat daca este obligatorie purtarea tricoului in timpul Crosului, organizatorii au anuntat anterior momentului de Start, in mai multe randuri, (inclusiv dl Cristian Ungureanu poate confirma acest lucru, domnia sa fiind prezenta cand s-au facut anunturile respective), faptul ca purtarea tricoului este obligatorie si ca nepurtarea acestuia atrage nevalidarea participantilor care s-ar fi clasat pe primele 3 locuri. Astfel, Regulamentul in nici un caz nu a fost modificat, ci exclusiv clarificat un aspect (obligativitatea purtarii tricoului in momentul desfasurarii) din cuprinsul sau.
Scopul principal avut in vedere prin inmanarea tricoului a fost acela ca participantii sa il poarte in timpul desfasurarii actiunii, ca element de vizibilitate si, in acelasi timp, de prevenire a eventualelor fraude. Dupa cum reiese si din cuprinsul Regulamentului, mentiunea referitoare la tricou este facuta, nu intamplator, in cadrul sectiunii 3.8. Echipament si conditii de concurs. Numere de concurs. Interpretarea Regulamentului se face prin raportare la intregul sau cuprins, nu prin sublinierea unei fraze izolate din cuprinsul acestuia. Simtim si noi gustul amar al neasumarii consecintelor unei decizii personale, insa cu speranta ca se va gasi linistea sufleteasca si acceptarea responsabilitatii pentru faptele proprii, ne continuam activitatea in folosul celor ce se gasesc realmente in situatii dificile”, spun reprezentantii Centrului Diecezan Caritas Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu