Sport

A aparut Anti-Romtelecom

Publicat: 15 iul. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4112;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Organizatia e constituita de marii consumatori de Internet •Protestele impotriva Romtelecom a capatat aspecte ciudate: se propun aparate care, instalate, ar aduce pierderi regiei

Un protest mai putin spectaculos, dar inedit in Romania, apartine marilor consumatori de Internet, deci implicit mari consumatori de impulsuri telefonice. Protestind impotriva tarifelor considerate prea mari, navigatorii pe Internet au creeat un site si propun altor nemultumiti de tarifele regiei un aparat electronic. Odata conectat la reteaua telefonica, acesta ar putea – spun protestatarii – sa aduca pagube regiei mentionate.

Pentru a accesa Internetul, abonatii au nevoie de o linie telefonica, pe care se face transmisia de date si de un cont la unul din furnizorii de servicii in acest domeniu. Evident, ambele costa si nu tocmai putin. Daca pentru un post telefonic avind o utilizare clasica, adica purtarea unor convorbiri, cumularea a doua-trei ore de convorbiri locale intr-o luna genereaza probleme si nemultumiri abonatului, cei ce utilizeaza linia telefonica conectata la modem se pot „mindri” cu zeci si, in unele cazuri, cu sute de ore de utilizare a legaturii.
Scumpirea serviciilor Romtelecom a nemultumit „navigatorii” pe Internet: nota telefonica a capatat dimensiuni astronomice. Protestul s-a materializat prin aparitia unei organizatii numita „Anti-Romtelecom” si, cum era si de asteptat, prin aparitia unor site-uri in care protestatarii (nu foarte multi) formuleaza o serie de revendicari: taxarea cu un impuls la 10 minute, cresterea calitatii serviciilor telefonice si schimbarea atitudinii fata de consumator a angajatilor Romtelecom. Chiar daca o astfel de initiativa poate fi considerata benefica, pe linga revendicari aceasta organizatie incearca si mediatizarea unor dispozitive ilegale prin care se incearca frauda sau incarcarea inutila a circuitelor telefonice. Pentru a obtine punctul de vedere al institutiei vizate, ne-am adresat Letitiei Lucescu, purtator de cuvint al Romtelecom, care ne-a declarat: „Institutia noastra incearca sa multumeasca toate categoriile de clienti. S-au creat astfel tarife orare, tipuri diferentiate de abonament precum si o serie de servicii speciale care vin in intimpinarea cererilor abonatilor nostri. Cunoastem protestul celor de la xAnti-Romtelecoma si urmarim site-urile lor periodic, insa consideram ca pentru Iasi, in acest moment, revendicarile lor sint dincolo de originalitate si nu au suport real. Legaturile telefonice realizate intre orele 11.00 – 07.00, indiferent de tipul lor, sint taxate cu un impuls la 10 minute, adica 460 lei, tarif orar care nu a fost marit la ultima scumpire. Reteaua telefonica, atit pentru centralele analogice cit si pentru cele digitale, este de foarte buna calitate, mult mai buna decit cea din Bucuresti de exemplu si se claseaza printre primele din tara. Cit priveste atitudinea angajatilor Romtelecom Iasi fata de abonat, consideram ca s-a schimbat radical, deoarece institutia noastra a acordat in ultima vreme o atentie speciala acestui aspect de altfel neglijat in trecut. Despre publicarea unor dispozitive ce au ca scop frauda putem spune ca Romtelecom a testat si testeaza tot felul de dispozitive artizanale, dar la Iasi s-au dovedit nefunctionale, iar pe de alta parte se realizeaza masuratori periodice ale circuitelor telefonice; pentru ca descoperirea unei asa numite black-box ar duce la un caz penal, nu credem ca multi si-ar asuma riscul”, ne-a explicat interlocutoarea noastra.

Probleme specifice pentru accesarea Internet

Pasiunea pentru Internet naste si o serie de probleme specifice si costuri suplimentare care pentru nivelul obisnuit de trai. La utilizarea unei linii telefonice normale exista o serie de alternative. Una ar fi telefonia mobila; din pacate rata de transfer a datelor este mai scazuta decit in Occident si presupune costuri ridicate. O alternativa ce genereaza costuri mai scazute o reprezinta linia inchiriata. Linia inchiriata este o conexiune telefonica fixa intre doua puncte alese de client, indiferent de distanta. De exemplu, in acest moment, exista o linie inchiriata pina in Belgia. Costul unui astfel de serviciu telefonic este de 720.000 lei instalarea si un abonament lunar de 16.800 lei/km. „Eu cred ca cei mai multi mari amatori de navigare pe Internet nu cunosc acest serviciu telefonic”, continua d-na Letitia Lucescu, „care ofera o alternativa foarte convenabila: viteza teoretic nelimitata de transfer a informatiilor pe reteaua telefonica si cost foarte convenabil, avind in vedere ca multi platesc uzual 400-500.000 lunar. De asemenea, de la 1 iulie Romtelecom Iasi inaugureaza un nou serviciu telefonic special de standard european, dedicat transmisiilor de date. Noul serviciu, numit ISDN, realizeaza numai transmisii integral digitale, garantindu-se o rata de transfer de 128 Kbps sau doua canale de 2X64 Kbps. ISDN va oferi facilitati in premiera pentru Romania. Acest tip de linie nu poate functiona cu un aparat telefonic normal, ci necesita un terminal special (network terminator) la care se conecteaza telefon, fax, etc toate de o constructie speciala.Costurile generate de acest serviciu sint: 1.937.000 lei instalarea, 387.000 lei abonament lunar indiferent de trafic, 2.362.000 network terminator, la care se adauga terminalul de date(telefon, fax, etc)”.

Protestul celor de la „Anti-Romtelecom” probabil va continua cu atit mai mult cu cit exista si o miscare europeana privind protestele utilizatorilor de Internet impotriva companiilor de telecomunicatii. Fara indoiala rolul organizatiei este benefic, dar atit timp cit va avea un caracter constructiv.
Eugen BENGHIU
Adauga un comentariu