Economic Local

A crescut numărul de locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare din Iași. Cele mai multe posturi sunt pentru ingineri, analist financiar sau consilier juridic

Publicat: 18 nov. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)
Numărul de locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare, din Iași, a crescut în ultima lună. Din numărul total de posturi disponibile în această perioadă, 110 sunt pentru persoanele cu studii superioare

Numărul de locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare, din Iași, a crescut în ultima lună. Din numărul total de posturi disponibile în această perioadă, 110 sunt pentru persoanele cu studii superioare. Patronii din Iași caută specialiști în domeniul juridic, servicii și construcții, care pot să câștige și 1.000 de euro, lunar

A crescut numărul de locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare din Iași. O nouă listă cu posturile disponibile persoanelor care vor să se angajeze în această perioadă a fost publicată pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Din cele 774 de oferte de muncă, 110 sunt pentru persoanele cu studii superioare, iar 664, pentru cele cu studii medii.

Cele mai multe posturi disponibile sunt în domeniul serviciilor, 403 la număr, dar și construcții, aproape 200 de locuri de muncă. Patronii din Iași caută specialiști în domeniul juridic, servicii și construcții, care pot să câștige până la 1.000 de euro lunar. Compania HCL Tehnologies România angajează analiști financiari sau de informații, dar și analist pentru servicii clienți. De asemenea, Fiscontexpert Consult SRL, Spin Grup & HR SRL sunt alte companii din Iași care fac angajări în această perioadă și caută consilieri juridici. Companiile din domeniul construcțiilor, din Iași, caută angajați care să aibă studii superioare. Astfel, firmele Das SRL, Expleo România și Prima Construct vor să angajeze ingineri. Salariile pe care le pot obține angajații ajung și la 1.000 de euro, lunar, în funcție de competențe și experiență.

Ieșenii au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante în domeniile construcții și confecții

Electrician, fierar betonist, instalatori caută Das SRL sau Andulius SRL. Companiile Pib Market Serv, The Jop SRL, SymcoStar SRL angajează casieri. Companiile din transporturi angajează 82 de șoferi. HTR Spedition și I.I Ursache Petru vor să angajeze șoferi pentru transportul mărfurilor, în țară sau în Europa. În domeniul HoReCa a scăzut numărul de locuri vacante, fiind vorba de 20 de posturi disponibile persoanelor care vor să se angajeze ca ospătari, bucătari sau ajutor de bucătar. Patronii din Iași au mărit salariile angajaților din acest domeniu, sperând că astfel îi vor motiva să rămână în companie sau să facă noi angajări, însă nu au avut succes. HoReCa a fost unul dintre primele domenii afectate de pandemia COVID-19.

În continuare rata șomajului înregistrată în Iași este una scăzută, în luna septembrie fiind de 2,86 la sută

În anul 2021 s-a situat în jurul valorii de 3 la sută, fiind constantă de la începutul anului. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă începând cu luna ianuarie 2021.

De asemenea, numărul disponibilizărilor a fost redus datorită ajutoarelor financiare obținute de patronii din Iași pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Astfel, aceștia au încasat șomajul tehnic, banii acordați prin măsura kurzarbeit sau diverse ajutoare financiare pentru patronii care angajează persoane din grupuri vulnerabile. Potrivit AJOFM Iași, au fost disponibilizate în perioada aprilie 2020 și septembrie 2021 un număr de 3.412 persoane care primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți au fost concediați în luna aprilie 2020 (358 de persoane), iar cei mai puțini, în luna august 2021 (64 de persoane).
Adauga un comentariu