International

A crescut numarul infractiunilor comise de est-europeni la Paris

Publicat: 11 ian. 2010
1

Capitala franceza inregistreaza o intensificare a infractiunilor comise de cetateni provenind din Europa de Est, in special din Romania, instalati in aproximativ 110 tabere improvizate in regiunea pariziana, relateaza cotidianul Le Figaro, in pagina electronica. Acesti cetateni originari din Europa de Est, in special din Romania, potrivit politiei franceze, sunt impinsi catre acte de delincventa din ce in ce mai ingrijoratoare. Exilata in Franta dupa caderea Zidului Berlinului, pentru a se instala la inceputul anilor `90 mai ales la marginea capitalei, aceasta populatie s-ar afla chiar la originea unei „recrudescente a delincventei mici si medii”.

Potrivit estimarilor politiei, 3.000 de persoane provenind din comunitatea roma sunt instalate in prezent la periferia Parisului. „Autorii infractiunilor s-au specializat in functie de orasul lor de origine si se reunesc, in functie de locul de nastere, in functie de familii sau cunostinte, in aceleasi tabere. Ei nu se amesteca deloc sau se amesteca foarte putin”, subliniaza Directia securitatii de proximitate a regiunii pariziene. „Fiecarei comunitati, avand o origine geografica particulara, ii corespunde si o activitate economica specifica”, potrivit serviciului de investigatie. Astfel, cersetorii ar proveni din Timisoara, iar cei care spala parbrizele masinilor ar fi originari din imprejurimile Bucurestiului.

In privinta hotilor postati in apropiere de bancomate, ei ar fi originari din Tandarei si Slobozia, orase aflate la aproximativ o suta de kilometri est de capitala romana. „O majoritate a talharilor cercetati in Franta provin din Tulcea”, precizeaza raportul, in timp ce „«Maradona» sau falsii politisti care au actionat la Paris sunt din Bucuresti”. Pentru a se sustrage legii franceze, organizatiile criminale ierarhizate si structurate folosesc ca executanti, minori de 12, pana la maximum 15 ani. Acesti delincventi sunt inainte de toate victime constranse sa ramburseze „camata”, datoria contractata de familii de la persoanele care dau ordinele, aflate in Romania. Miile de euro pe care ei le strang sunt trimise in tara prin Western Union. In cadrul unei cooperari internationale incepute in 2002 de Nicolas Sarkozy, in acea perioada ministru de Interne, politia franceza primeste in cadrul sau si politisti romani, cu scopul de a analiza mai atent fenomenul.

Adauga un comentariu